Sondaj despre viața românilor în vremea pandemiei. Care e starea de spirit provocată de coronavirus
- Nicolae Comănescu
- 26 decembrie 2020, 14:29
Un studiu sociologic a venit să răspundă la întrebări foarte importante despre cum se simt și cum acționează românii în această perioadă.
Peste jumătate dintre români cunosc pe cineva care a fost infectat cu SARS CoV-2, procentul fiind de peste 3 ori mai mare decât în luna iulie, dar acest lucru nu face să crească și îngrijorarea cu privire la acest virus, conform unui sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES).
Mai mult de 1 din 10 români s-a testat din proprie inițiativă, aproape de 3 ori mai mult decât în urmă cu 4 luni. Pe acest fond, un sfert dintre români sunt deciși să se vaccineze cât mai repede odată ce vaccinul va fi disponibil în țara noastră, aproape 4 din 10 sunt încă rezervați cu privire la vaccinare, iar aproape o treime spun că nu s-ar vaccina sub nicio formă.
Sondajul face o radiografie a stării de spirit și a climatului social din România la 10 luni de la înregistrarea primului caz de COVID-19 în țara noastră (26 februarie 2020).
LA FEL DE ÎNGRIJORAȚI CA ȘI ÎN URMĂ CU 5 LUNI CU PRIVIRE LA EFECTELE COVID – 19 ASUPRA SOCIETĂȚII, DAR MULT MAI PUȚIN ÎNGRIJORAȚI PENTRU EI ÎNȘIȘI
# 70% dintre români spun că sunt foarte și destul de îngrijorați cu privire la situația generată de pandemia de COVID – 19 în România. Categoria îngrijoraților pierde 6 procente de la studiul similar realizat în luna iulie. Mai îngrijorate sunt femeile, dar și vârstnicii. Mai puțin îngrijorați sunt aproximativ un sfert dintre participanții la studiu. Aceștia sunt mai ales bărbații, tinerii între 18 și 35 de ani și persoanele cu vârste între 36 și 50 de ani. # 7 din 10 români sunt îngrijorați cu privire la posibila infectare cu noul coronavirus a unui membru al familiei, în timp ce un sfert sunt puțin sau deloc îngrijorați. Femeile și persoanele peste 51 de ani sunt mai îngrijorate pentru cei din familiile lor, în timp ce bărbații, tinerii și respondenții din mediul rural sunt mai puțin îngrijorați. # 59% dintre români – cu 10 procente mai puțini decât în iulie - sunt îngrijorați de posibilitatea de a se infecta ei, personal, cu coronavirus. 2% spun că deja s-au infectat. Raportat la totalul populației, numărul celor infectați, declarat spontan în sondaj este mult sub numărul de cazuri comunicat oficial (aprox. 388.200 cf. celor declarate în sondaj vs. 612.373 – cifra oficială de cazuri înregistrată oficial până la data de 26.12.2020). Femeile, persoanele peste 51 de ani și cele care locuiesc în mediul rural sunt mai îngrijorate decât media, iar bărbații, tinerii și persoanele cu vârste de cel mult 50 de ani, cei care locuiesc în orașe și care au educație superioară sunt mai puțin îngrijorați cu privire la posibilitatea de a contracta virusul.