Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, a anunțat că toate creșele vor fi deschise cu o singură excepție, cea a cărei angajată a fost depistată pozitiv la testul pentru noul coronavirus. Copiii de aici vor fi repartizați la celalalte unități care se redeschid.

„Mâine (luni – n.r) vom deschide creşele din municipiul Iaşi, cu o singură excepţie. E vorba de creşa cu numărul 14, unde o angajată a fost confirmată pozitiv. Copiii vor fi repartizaţi la celelalte zece creşe care se redeschid. După două săptămâni, dacă nu mai este vreun caz pozitiv, vom deschide şi această creşă”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Inițial, Mihai Chirica a anunţat că, începând din 22 iunie, vor fi redeschise toate cele 11 creşe din oraş, unde vor fi aduși 370 de copii. Deși aceste unități pot cuprinde958 de copii, nu vor funcționa la capacitate maximă din cauza restricțiilor impuse în contextul pandemiei de coronavirus.

Înscrierea pentru celelalte 589 de locuri, care ar fi fost libere în condiţii normale, se va face doar după  15 iulie, în funcţie de evoluţia pandemiei COVID-19 şi de deciziile care vor fi luate de Guvern.

Creșele care își vor reîncepe activitatea de luni au adoptat o serie de măsuri pentru a-și putea desășura activitatea. Astfel, o grupă normală, de 25 de copii, va fi împărțită în trei de câte opt copii.

În fiecare dimineaţă, la intrare, se va face triajul epidemiologic, într-un spațiu rezervat special în interiorul clădirii. După verificare copiii vor putea intra în interiorul creşei însoţiţi doar de personalul instituţiei.

În urma triajului, vor fi primiți doar copiii care au temperatura sub 37,3 grade Celsius şi starea de sănătate bună, ceilalţi urmând să fie lăsați în grija părinţilor.

Pentru cei care se vor îmbolnăvi sau vor prezenta simptome, în timpul programului, cât se vor afla în creșă, a fost organizat un isolator. În cazul lor va fi anunţată familia şi vor fi luate măsurile medicale necesare pentru ca starea copilului să nu fie pusă în pericol.