Panică în industria alimentară! Boala face ravagii în România!

Panică în industria alimentară! Boala face ravagii în România!

Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) anunţă că sunt 525 de focare active de pestă porcină africană în ţară. Cazurile sunt răspândite în 40 de judeţe.

”În Romania, la data de 02.10.2020, pesta porcină africană (PPA) evoluează în 40 de judeţe din care în 36 de judeţe sunt afectaţi de virusul pestei porcine africane atât porcii domestici cât şi mistreţii, în 2 judeţe sunt afectaţi de virusul PPA numai mistreţii, iar în 2 judeţe sunt afectaţi numai porcii domestici. În prezent sunt active un număr de 525 de focare PPA, din care 14 focare în exploataţii comerciale şi 3 focare în exploataţii comerciale de tip A”, a transmis, vineri, ANSVSA, printr-un comunicat de presă, potrivit stirileprotv.ro.

În intervalul 24.09. – 30.09.2020 au fost înregistrate 27 focare noi de PPA şi au fost stinse 19 focare.

”De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 şi până în prezent, au fost diagnosticate 3.918 cazuri la mistreţi în 38 de judeţe. În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreţi se sting după cel puţin 2 ani de la apariţia lor”, a transmis ANSVSA.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cele mai afectate județe de pestă

În judeţul Teleorman s-au înregistrat cele mai multe cazuri de mistreţi morţi, cu PPA, respectiv 492, iar 48 de mistreţi bolnavi au fost vânaţi.

Peste o sută de cazuri la mistreţi s-au mai înregistrat în judeţele Argeş, Bihor, Botoşani, Călăraşi, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov, Prahova, Satu-Mare, Sălaj, Teleorman, Tulcea şi Vâlcea.

Pentru această boală nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor fiind respectarea condiţiilor de biosecuritate.

Pesta porcină africană, numită și febra porcină africană sau boala lui Montgomery, este o boală virală hemoragică febrilă extrem de contagioasă și foarte severă a porcilor domestici și mistreților, cauzată de un virus ADN dublu catenar din familia asfarviride care se propagă foarte rapid în populația porcină prin contact direct sau indirect.

Pesta porcină africană provoacă pierderi economice mari din cauza depopulării catastrofale a fermelor de porci în zonele afectate prin decesul și sacrificare lor, punerea în aplicare a măsurilor sanitare și impunerea restricțiilor comerciale. Pesta porcină africană este o boală transfrontalieră care se poate răspândi rapid de la o țară la alta și este una dintre cele mai periculoase boli ale porcinelor, fiind inclusă în lista A a Organizației mondiale pentru sănătate animală (OIE).

Peste porcină africană nu produce îmbolnăviri la oameni.