Evenimentul Zilei > Actualitate > Alertă. Guvernul a decis! Ei sunt primii români care vor fi vaccinați împotriva COVID-19
Alertă. Guvernul a decis! Ei sunt primii români care vor fi vaccinați împotriva COVID-19

Alertă. Guvernul a decis! Ei sunt primii români care vor fi vaccinați împotriva COVID-19

A fost adoptată Hotărârea de Guvern privind vaccinarea anti-COVID-19. Vor avea prioritate la vaccinare angajaţii din domeniul Sănătății.

Hotărârea de Guvern privind strategia de vaccinare împotriva noului coronavirus a fost adoptată în şedinţa Executivului de vineri, respectivul act precizând, totodată, care sunt grupurile prioritare – angajaţii din domeniul Sănătăţii, asistenţei sociale, cei din categoria de risc şi personalul din „domenii-cheie”, a afirmat şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, sâmbătă, într-un briefing de presă.

„Suntem implicaţi în acest moment (…) alături de celelalte state membre ale Uniunii Europene în pregătirea campaniei de vaccinare a populaţiei împotriva virusului SARS-CoV-2”, a precizat acesta.

Când începe campania de vaccinare

„Potrivit acestei strategii de vaccinare adoptată, au fost stabilite grupurile prioritare: „personalul din domeniul Sănătăţii, personalul din centrele rezidenţiale şi medico-sociale, populaţia cu risc ridicat de evoluţie severă în cazul infecţiilor cu SARS-CoV-2 şi personalul din alte domenii- cheie, esenţiale pentru buna funcţionare a societăţii”, a evidenţiat Dancă.

Potrivit acestuia, persoanele din aceste categorii vor fi vaccinate în prima etapă iar apoi vaccinarea va fi disponibilă pentru întreaga populaţie. „Estimarea este că, în prezent, 70 % din totalul populaţiei ar putea fi implicată în această campanie de vaccinare”, a spus Dancă.

Vaccinarea este gratuită şi voluntară

De asemenea, Dancă a prezentat un apel al Executivului, în acest context.

„Guvernul României, condus de domnul prim-ministru, Ludovic Orban, face un apel către toate instituţiile implicate, dar şi către societatea civilă, către specialişti, ca, în dezbaterea publică, să sprijine această campanie de vaccinare pentru că aceasta reprezintă singurul remediu, pentru a pune capăt epidemiei de COVID-19. Trebuie evitate politizările pe acest subiect, pentru că în joc sunt viaţa şi sănătatea românilor şi chemăm alături în această campanie de vaccinare toţi specialiştii în domeniu”, a spus şeful Cancelariei.