Evenimentul Zilei > Actualitate > Doar la noi se putea întâmpla. Asfaltat în campanie, stricat după: Autorizația lipsea
Doar la noi se putea întâmpla. Asfaltat în campanie, stricat după: Autorizația lipsea

Doar la noi se putea întâmpla. Asfaltat în campanie, stricat după: Autorizația lipsea

Situație desprinsă din filmele tragi-comice. La doar o lună de la alegerile locale, locuitorii unui important oraș din România s-au trezit că au rămas fără asfalt pe o stradă care fusese „cârpită” chiar înainte de ziua în care cetățenii au mers să voteze.

În urma publicării materialului, am primit la redacție următoarele precizări din partea proprietarului terenului:

La cererea Primăriei Brașov, firma Euro Strada, care a asfaltat „din greșeală” o parcelă de teren privată aflată la intersecția străzii Ioan V. Socec cu strada 1 Decembrie 1918, din zona Tractoru, a procedat la înlăturarea asfaltului și aducerea terenului în stare inițială, pentru că lucrările s-au efectuat fără autorizație de construire și fără ordin de începere.

Operațiunea de înlăturare a asfaltului a avut loc în noaptea de luni spre mați, 26-27.10 2020, spre nemulțumirea proprietarilor locuințelor din zonă, care au reacționat prin reclamații și sesizări. Conform prevederilor și reglementărilor legale, accesul la imobilele nou construite în zonă trebuie asigurat de către cei care solicită autorizațiile de construire pentru acestea.

În cazul de față, până în 2018, toate blocurile construite în zonă s-au făcut cu accesul la drumurile publice prin alte părți, pe trasee are nu includ parcela de teren.

În 2018, primăria Brașov a stabilit, prin autorizațiile de construire acordate pentru ansamblul rezidențial „Grandis Residence”, în sarcina dezvoltatorului imobiliar S.C. Insigra S.R.L., reglementarea regimului juridic al unor suprafețe, care includ și acest teren, până la darea în folosință a construcțiilor.

S.C. Insigra S.R.L. nu și-a îndeplinit, până acum, obligația impusă de autorizațiile de construire, de a reglementa respectivele suprafețe de teren. În schimb a procedat la intabularea, apartamentarea și vânzarea unor blocuri și apartamente, în baza unor certificate de dare în folosință eliberate chiar de Primăria Brașov.

Reprezentantul primăriei Brașov, dl. Toarcea a afirmat, în mod bizar, că asfaltarea s-a făcut din greșeală, de către firma responsabilă cu asfaltările din zona Tractorul, ca și cum muncitorii ar acționa de capul lor fără a beneficia de îndrumarea unor ingineri constructori și topografi și fără ca lucrările de asfaltare să fie recepționate și monitorizate de către administrația locală, prin serviciile de specialitate.

Considerând toate aceste întâmplări ca fiind nereguli, coproprietarul terenului a făcut demersurile legale, pe care le-a avut la dispoziție și la care s-a priceput, pentru remedierea situației.

Coproprietarul terenului nu a cerut ți nu așteaptă de la Primăria Brașov nicio ofertă”.


Situație tragi-comică în Brașov. O stradă care fusese „cârpită” chiar în plină  campanie electorală, a fost distrusă la doar o lună de la alegeri. Motivul? Porțiunea respectivă de drum face obiectul unui litigiu.

În noapte de luni spre marți, locuitorii cartierului Tractorul, Brașov, s-au speriat de moarte după ce imobilele au început să se zguduie, iar de afară se auzeau zgomote infernale. Când au ieșit să vadă ce se întâmplă, aceștia au rămas șocați să constate faptul că strada recent asfaltată era acum distrusă.

Asfaltul a dispărut ca prin minune

„Sunt 10 blocuri în zona respectivă și a fost sărbătoare când a fost turnat asfaltul. Azi-noapte însă trepida tot blocul. Am sărit din pat și am ieșit să filmez”, a precizat un locuitor din zonă  jurnaliștilor de la Libertatea.

Președintele Asociației Comunitare pentru Dezvoltarea Cartierului Tractorul, Sebastian Ichim, a postat câteva imagini pe rețele sociale.

„Exact la o lună de la alegerile locale din 27 septembrie, a dispărut noaptea ca prin minune asfaltul de pe porțiunea Ioan Socec, de lângă 1 Decembrie 1918. Se pare că alegerile locale nu sunt făcătoare de minuni și a venit momentul să se plătească polițele pentru lucrurile făcute pe genunchi pentru voturi. Lucrarea de decopertare a fost făcută noaptea, cu mult zgomot și Poliția Locală a fost sesizată de vecini pentru deranjarea ordinii publice”, a scris acesta.

Strada a fost asfaltată din greșeală

Răspunsul autorităților i-a lăsat cu gura căscată pe brașovenii din zona cu pricina. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov, Sorin Toarcea, susține că s-a turnat din greșeală asfalt, la începutul lunii septembrie. Mai exact, cea mai mare parte a străzii cu pricina a devenit domeniu public după ce lucitorii din zonă au donat-o primăriei. Astfel, municipalitatea a avut dreptul legal să investească în infrastructură. Cu toate acestea, o porțiune de circa 700 mp se află în litigiu, la această oră fiind trei procese pe rol. Strada ar fi fost asfaltată ”din greșeală”, ”fără autorizație de construire și fără ordin de începere a lucrărilor”, potrivit reprezentantului primăriei.

După ce strada a fost asfaltată, prorpietarul a solicitat primăriei ca zona respectivă să fie adusă la situația inițială. Decopertarea pe porțiunea aflată în litigiu a fost făcută în timpul nopții.