Alertă de gradul zero. Elveția şi Germania se pregătesc de un blackout catastrofal. Ce va face România?

Alertă de gradul zero. Elveția şi Germania se pregătesc de un blackout catastrofal. Ce va face România?Sursa: Pixabay

Noi avertismente vin din Germania cu privire la un blackout. Oficialii se pregătesc pentru ce este mai rău deoarece o pană de curent ar opri motorul economic, practic l-ar prăbuși, spun experții.

Markus Söder a cerut viitorului guvern federal să asigure o sursă de energie sigură. Nu trebuie să existe pană de curent. Avem nevoie de un plan de securitate împotriva penelor de curent în Germania, a subliniat șeful CSU.

Dacă vom avea un blackout, motorul economic german se va prăbuși. De aceea, sarcina principală a noului guvern federal este de a preveni panele de curent și de a promova construcția liniilor electrice, a avertizat el.

Întreruperile de curent au devenit o adevărată amenințare pentru toată Europa

Guvernul austriac a produs un spot în care le explică oamenilor cum să se pregătească pentru o întrerupere lungă. Germania se teme, de asemenea, de o catastrofă din cauza posibilelor întreruperi de curent pe termen lung. Din cauza crizei energetice, întreruperile de curent din această iarnă reprezintă o amenințare reală și probabilă, spun experţii.

Guvernul a difuzat un spot de 4 minute, în care, pe baza vieții unei familii obișnuite, arată cum să ne descurcăm fără curent și cum să ne pregătim pentru o întrerupere lungă. Ministerul austriac al Apărării recomandă să aveți lumânări, chibrituri, un radio și o sursă de apă potabilă și alimente pentru câteva zile.

Energie insuficientă în Europa – risc de blackout

De asemenea, Söder a refuzat să se întoarcă la energia nucleară. „Decizia de a elimina treptat energia nucleară se bazează pe o largă acceptare socială”, a declarat premierul bavarez. Până la sfârșitul anului 2022, toate reactoarele nucleare germane ar trebui să fie în sfârșit scoase din rețea.

Iar Austria dezvoltă energia eoliană și solară, dar această energie iarna este insuficientă pentru a acoperi cererea iarna, care este mai mare decât vara. În plus, iarna, când este mai puțin soare, producția de energie este mai mică. Pe 8 ianuarie anul acesta a avut loc o pană de curent în Austria care aproape a întrerupt aprovizionarea cu energie în toată Europa.

Şi Elveția anunță populația despre un posibil blackout

Elveția ar rămâne fără energie electrică timp de aproape două zile, în cel mai rău scenariu privind ceea ce s-ar putea întâmpla în 2025 fără un acord amplu de energie electrică cu Uniunea Europeană și cu statele vecine din jur, a anunțat miercuri guvernul.

Perspectivele ca o astfel de uniune a puterii să asigure fluxul lin al electricității peste granițe a suferit o lovitură puternică în mai, când discuțiile de la Berna privind un nou tratat bilateral cu Bruxelles-ul s-au destrămat. UE a spus că elvețienii nu vor avea acces suplimentar la piața unică în absența unui astfel de pact, scrie Reuters.

Germania avertizează populația de un posibil blackout

Pentru majoritatea germanilor, acesta este un scenariu de neconceput: fără lumină, fără încălzire, fără telefon, fără transport public – pe scurt, fără electricitate! Totuși, conform Oficiului Federal pentru Protecție Civilă, riscul unei căderi totale de curent în Europa reprezintă cea mai mare amenințare pentru locuitorii Germaniei în ceea ce privește dezastrele, scrie Focus.

Biroul de Evaluare Tehnologică al Bundestagului German a avertizat de urgență asupra consecințelor unei pene generale de curent:

„Analizele de impact au arătat că, în cazul unei întreruperi de curent, după doar câteva zile furnizarea de bunuri și servicii de bază către populație nu poate fi garantat. Siguranța publică este în pericol, obligația constituțională de a proteja viața și sănătatea cetățenilor nu mai poate fi îndeplinită de stat”, a avertizat Oficiul, potrivit Focus.de.

Nemţii nu uită dezastrul de la Münster

Germania își amintește şi acum de dezastrul energetic de la Münster de acum 15 ani, în care mii de oameni au rămas fără electricitate timp de 6 zile în plină iarnă din cauza zăpezii. De atunci, oamenii din Germania au fost sfătuiți să pregătească așa-numitul „rucsac de criză” pentru fiecare membru al familiei.

Dacă centralele eșuează, ar putea duce la un dezastru. La urma urmei, întreaga noastră viață este extrem de dependentă de electricitate: de la lumini, frigidere, aragaz și cuptoare, până la alimentarea cu apă și încălzire, până la sistemul de sănătate. Luni, șeful CSU Markus Söder a cerut părților responsabile de formarea noului guvern german să trateze problema crizei energetice ca o problemă prioritară, informează TAG24.de.

Cum se va descurca România în situaţia unei pene de curent

Directorul Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, a declarat că o astfel de situație poate fi evitată prin construirea unor noi capacități de producție, de tipul reactoarelor modulare de dimensiuni mici (SMR). O centrală cu această tehnologie nouă va fi construită în România, în baza unui parteneriat cu SUA.

Panica s-a creat și din cauza crizei energetice prin care trece Europa în acest moment. Dar, chiar dacă s-ar opri livrarea de gaze prin Ucraina, scenariu puțin probabil, continentul ar fi în continuare alimentat cu gaz natural prin Nord Stream 1.