S-a dat semnalul. România va fi afectată de criză. Luaţi-vă adio de la cadourile de Crăciun. Ele vor ajunge la anul

S-a dat semnalul. România va fi afectată de criză. Luaţi-vă adio de la cadourile de Crăciun. Ele vor ajunge la anul Sursa: Pixabay

Criza provocată de Chinea se va resimți şi în Europa de Sud-Est, Centrală și de Est. Amprenta economică și politică a Chinei s-a extins atât de repede încât multe țări, inclusiv România, au de suferit înaintea sărbătorilor de iarnă.

Octavian Blăjan, CEO-ul casei de expediții Euro Team Gb Spedition, spune: dacă produsele pe care românii le vor comanda au în componența lor piese din China, atunci acestea riscă să ajungă de Paște 2022, nu de Crăciun.

„Agenții economici naționali sau europeni care, de la producție și până la livrare, au o verigă care depinde de gigantul asiatic, știu deja că acolo vor avea întârzieri. În schimb, cei care nu au nici o legătură cu această țară vor livra în timp și la costuri mai reduse”, a explicat Octavian Blăjan.

Orice obiect comandat înainte de Crăciun, care are piese din China, va ajunge abia la anul

„Să spunem că ceasul respectiv este fabricat în Elveția, dar cureaua sau cutia trebuie să îi vină din China, atunci, acest produs va înregistra întârzieri de câteva luni bune. Inclusiv cadourile sau mărfurile de Crăciun pe care vi le veți comanda din China au șanse foarte mari să nu vă fie livrate decât la câteva luni după Crăciun”, a explicat Octavian Blăjan

Ne puteți urmări și pe Google News

Şi continuă: „Eu, personal, le recomand românilor, dacă vor să ofere daruri de Crăciun, să le cumpere numai din locuri de unde știu că au fost produse local. Ca să fim siguri, poate că anul acesta, ar trebui să facem cadouri tradiționale”, a declarat expertul.

De ce s-au scumpit mașinile second hand

Vânzătorii de mașini second hand profită în această perioadă de criză din industria auto și au scumpit autoturismele pe care le au la vânzare.

„De un astfel de caz ne-am lovit și noi la Euro Team Gb Spedition. A trebuit să achiziționăm o mașină și, cum aveam nevoie de ea urgent, am achiziționat una second hand, mult mai scumpă decât valoarea de piață. Cea nouă ar fi urmat să ne fie livrată de la reprezentanță de abia anul viitor în noiembrie”, a mai spus Octavian Blăjan. Autoturismul rulat are o valoare de piață de 10.000 de euro, dar firma a fost nevoită să plătească cu 27% mai mult, adică 12.700 de euro.

La ce surprize neplăcute să vă așteptați de Black Friday

Întârzierile pentru Black Friday la livrarea produselor vor fi de cel puțin două-trei săptămâni, şi spune:

„Din punctul meu de vedere întârzierile vor crește tocmai pentru că sunt șoferi în carantină, sunt șoferi care au diferite probleme, iar fiecare această situație impactează foarte mult transporturile. Pentru că micii transportatori sunt cei care livrează produsele și pun lucrurile în mișcare”, este de părere specialistul în transporturi.

Compania EURO TEAM GB Spedition a fost înfiinţată în anul 2015 şi se ocupă cu transportul de mărfuri, în Europa, dar cu preponderenţă în Marea Britanie. În prezent are la activ peste 3.000 de clienţi anual şi aproape 1.000 de subcontractori şi parteneri. Pentru anul 2021, compania estimează o cifră de afaceri de 12 milioane de euro, informează Agerpres.