Evenimentul Zilei > Economie > ALERTĂ: DATORIA PUBLICĂ devine tot mai scumpă
ALERTĂ: DATORIA PUBLICĂ devine tot mai scumpă

ALERTĂ: DATORIA PUBLICĂ devine tot mai scumpă

Randamentele titlurilor de valoare româneşti au crescut rapid ca urmare a degringoladei politice, a reacţiei societăţii şi a incertitudinilor pe care a fost construit bugetul, din ultima săptămână.

Un nivel în urcare al acestor randamente arată o încredere tot mai redusă în perspectivele economice şi duce la creşterea costurilor de finanţare a datoriei publice.

Astfel, nivelul randamentelor la obligaţiunile de stat cu scadenţa la zece ani se apropie acum de 4% pe an, după ce în luna octombrie 2016 se situa sub 2,7% pe an iar la începutul anului era de 3,51% pe an. La titlurile de valoare cu scadenţa la trei ani, creşterea pe ultima lună a fost de la 1,648% în 3 ianuarie 2017 la 1,878% ieri.

Fiecare majorare a costurilor cu plata dobânzilor de doar 10% înseamnă un miliard în plus pe partea de cheltuieli bugetare, unde deja s-a mers până la limita de 3% din PIB, permisă de criteriile de la Maastricht de stabilitate macroeconomică. Dacă o ţinem tot aşa , o eventuală creştere cu 80% a costurilor de finanţare devine perfect posibilă, ceea ce ar însemna un deficit suplimentar de 1% din PIB. Citiţi mai multe aici.

 

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: