Evenimentul Zilei > International > Ajutat de vaccinare, Israelul reușește să iasă din carantină
Ajutat de vaccinare, Israelul reușește să iasă din carantină

Ajutat de vaccinare, Israelul reușește să iasă din carantină

Toți indicatorii sanitari sunt verzi în statul ebraic. Odată cu apropierea Pessah, Paștele evreiesc, autoritățile fac totuși apel la prudență. Ipoteza unui nou val apare din ce în ce mai puțin probabilă

Pandemia revine în Europa, în timp ce vaccinarea merge mai departe. Chiar și în țări carantinate precum Germania, curbele încep să crească din nou. Totuși, nu departe de acolo, o țară pare să se îndrepte spre „capătul tunelului”, așa cum se spune. În Israel, imunitatea prin vaccinare a dus la o îmbunătățire clară și continuă a indicatorilor de sănătate, în ciuda unei avansate.

Reamintim, statul ebraic a intrat în a doua fază a relaxărilor pe 21 februarie, după ce jumătate dintre adulții țării au primit cel puțin o doză de vaccin. În prezent, persoanele vaccinate pot să meargă la restaurante și săli de sport, două locuri deosebit de expuse riscului de contaminare.

Din 6 martie a existat o îmbunătățire semnificativă a indicatorilor de sănătate în Israel. Rata incidenței a fost aproape împărțită la 14, de la 435 de cazuri pe milion de populație în 6 martie la mai puțin de 130 de cazuri luni. Acest lucru este confirmat de scăderea ponderii testelor PCR pozitive, precum și de numărul deceselor. Media de 7 zile este acum de 11 decese Covid luni, comparativ cu 18 pe 6 martie.

 Apel la prudență

 Cu toate acestea, Israelul rămâne prudent. Nu a venit momentul sfârșitul purtării obligatorii a măștilor, declară coordonatorul luptei împotriva coronavirusului din Israel, profesorul Nachman Ash. Acest subiect poate fi discutat „probabil în jurul verii”, a spus el în timpul unui briefing de presă.

Pentru masa tradițională a Paștelui evreiesc, numărul de oaspeți este limitat la 20 în interior și la 50 în aer liber. Potrivit profesorului Ash, următoarea săptămână va fi „foarte dificilă” din cauza alegerilor de marți, a Paștelui (27 martie – 3 aprilie) și a Ramadanului (din 13 aprilie), iar indicatorii vor fi reevaluați. „Vom putea să ne întoarcem [la măsurile de carantină] dacă este necesar”.

Israelul beneficiază acum de o campanie de vaccinare efectuată în marș forțat care a început pe 20 decembrie. Două săptămâni mai târziu, un milion de oameni fuseseră deja vaccinați. În prezent, 57,9% dintre israelieni sunt vaccinați (cu cel puțin o doză), ceea ce face din statul evreu țara în care vaccinarea este cea mai avansată în raport cu populația.