Ai grijă la ce mănânci! Consumul excesiv de zahăr poate accelera îmbătrânirea

Ai grijă la ce mănânci! Consumul excesiv de zahăr poate accelera îmbătrânirea Zahăr cubic. Sursa foto: Pixabay

Într-un nou studiu, femeile care au urmat o dietă săracă în zahăr adăugat și bogată în nutrienți au avut celule „cu aspect mai tânăr”. O dietă bogată în nutrienți, cu puține zaharuri adăugate, poate încetini ratele de îmbătrânire biologică la femei. Acestea sunt concluziile din cadrul unei noi cercetări.

Într-un nou studiu, oamenii de știință au descoperit că femeile de vârstă mijlocie care au consumat mai multe alimente pline de vitamine, minerale și antioxidanți au celule „mai tinere”. Acestea au fost comparate cu femeile care au consumat diete mai puțin bogate în nutrienți.

Consumul excesiv de zahăr

Experții au evaluat tinerețea celulelor analizând „etichetele chimice” de pe suprafața moleculelor de ADN. Aceste etichete modifică activitatea anumitor gene fără a altera codul ADN de bază. Acesta este un proces cunoscut sub denumirea de modificare epigenetică. Modelul acestor „etichete” se schimbă pe măsură ce îmbătrânim. Totuși, se crede că anumite alimente contribuie la îmbătrânirea celulară accelerată.

În timp ce dietele bogate în nutrienți au fost legate de încetinirea îmbătrânirii, zaharurile adăugate par să atenueze efectul. În cadrul studiului, cercetătorii au constatat că femeile care au consumat cantități mai mari de zaharuri adăugate au prezentat semne de îmbătrânire celulară accelerată în comparație cu celelalte, chiar dacă au avut un regim alimentar sănătos. „Zaharurile adăugate” se referă la zahăr, care este adăugat în alimente în timpul producției. Printre aceste alimente se numără băuturile îndulcite cu zahăr și produsele de patiserie. Aceste sunt diferite de zaharurile naturale care se găsesc în lapte, fructe și legume.

Ne puteți urmări și pe Google News

Îmbătrânirea genetică

Noul studiu este unul dintre primele care demonstrează o legătură între consumul de zahăr adăugat și așa-numita îmbătrânire genetică. De asemenea, este primul care investighează această asociere la femeile de vârstă mijlocie. Participantele aveau, în medie, 39 de ani.

„Știam că nivelurile ridicate de zahăr adăugat sunt legate de înrăutățirea sănătății metabolice și a bolilor timpurii, Este probabil mai grav decât orice alt factor alimentar. Acum știm că îmbătrânirea epigenetică accelerată stă la baza acestei relații. Iar acesta este probabil unul dintre multele moduri în care consumul excesiv de zahăr limitează longevitatea sănătoasă”, a declarat coautorul studiului Elissa Epel. Acesta este profesor de psihiatrie la Universitatea din California, San Francisco.

Nutrienți și vitamine

Epel și colegii săi au analizat obiceiurile alimentare a 342 de femei pe parcursul a trei zile. Echipa a notat apoi dieta fiecărei femei în funcție de cât de mult a aderat la diferite diete stabilite. Acestea au inclus dieta mediteraneană, care este bogată în plante, cereale integrale și grăsimi nesaturate și săracă în carne roșie, grăsimi saturate și zaharuri. O altă dietă similară, denumită Alternative Healthy Eating Index, pune accentul în special pe alimentele și nutrienții despre care se crede că reduc riscul de boli cronice.

Cercetătorii au conceput, de asemenea, o nouă măsură a aportului de nutrienți numită „Indexul nutrienților epigenetici”. Acesta include nutrienți legați de procesele antioxidative și antiinflamatorii din organism, precum și de menținerea și repararea ADN-ului. De exemplu, acesta include vitaminele A, C, B12 și E, împreună cu folatul și magneziul.

Pe lângă notarea dietelor persoanelor, echipa a evaluat cantitatea de zahăr adăugat consumată de femei. Aceasta a variat între 2,7 și 316 grame de zahăr adăugat pe zi. Echipa a calculat vârsta genetică a participanților prin examinarea ADN-ului celulelor. Aceste date au evidențiat legăturile dintre alimentație și îmbătrânirea celulară, dar au surprins doar un instantaneu, conform Live Science .

Revista presei