Agitaţie mare în politica mondială! Germania şi Franţa doresc sancţionarea Rusiei

Agitaţie mare în politica mondială! Germania şi Franţa doresc sancţionarea Rusiei

Pe plan politic, toată Europa resimte șocul marilor probleme de pe scena internațională, de la situația din Belarus, până la alegerile din SUA.

Pe planul tensiunilor internaţionale, Uniunea Europeană a convenit să-l sancţioneze pe preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko pentru reprimarea protestelor şi să impună sancţiuni împotriva Rusiei pentru otrăvirea opozantului lui Putin, Alexei Navalni, notează Wall Street Journal, rezumând principalele hotărâri luate de Consiliul pentru Afaceri Externe al UE, desfăşurat luni la Luxembourg.

Deutsche Welle detaliază că sancţionarea Rusiei vine la propunerea Germaniei şi Franţei care consideră că otrăvirea lui Navalnîi nu putea avea loc fără implicarea autorităţilor ruseşti. În plus, Parisul şi Berlinul spun că nu au primit o explicaţie credibilă din partea Moscovei pentru prezenţa agentului neurotoxic Noviciok în corpul lui Navalnîi, aşa cum a constatat Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice.

În cazul Belarusului, La Libre Belgique observă că sancţiunile au fost extinse pentru a-l include şi pe preşedintele Lukaşenko, din cauza reprimării protestelor ample declanşate după alegerile prezidenţiale. Lukaşenko va primi interdicţia de a călători în UE, iar activele deţinute de acesta pe teritoriul european vor fi înghețate, detaliază Brussels Times, adăugând că în plus, UE își va reduce sprijinul financiar pentru guvernul din Belarus, urmând ca fondurile să fie folosite în schimb pentru a sprijini poporul belarus și societatea civilă. Între timp, Lukaşenko îşi continuă acţiunile de reprimare a protestatarilor, iar poliţia ameninţă că va trage cu gloanţe adevărate asupra mulţimii, scrie Le Soir.

Ne puteți urmări și pe Google News

Şi relaţiile Uniunii Europene cu Turcia continuă să fie complicate, după ce Ankara a hotărât să retrimită o navă care să realizeze prospecţiuni pentru zăcăminte de hidrocarburi într-o zonă maritimă din estul Mediteranei considerată de Grecia ca aparţinând platoului său continental.