Evenimentul Zilei > International > L’OBS: Trei jurnaliști de la Wall Street Journal expulzați de Beijing după un titlu controversat
L’OBS: Trei jurnaliști de la Wall Street Journal expulzați de Beijing după un titlu controversat

L’OBS: Trei jurnaliști de la Wall Street Journal expulzați de Beijing după un titlu controversat

China acuză trei reporteri de la cotidianul american că au publicat un articol cu titlu considerat “rasist” în plină epidemie de coronavirus.

China a anunțat miercuri că expulzează trei jurnaliști ai Wall Street Journal ca represalii la un titlu considerat rasist al cotidianului american, o sancțiune condamnată ulterior de Washington.

Beijingul a reacționat foarte prost la un articol apărut pe 3 februarie, în plină epidemie de coronavirus, intitulat “China este adevăratul bolnav al Asiei”.

Acest titlu “de senzație” este încărcat de “discriminare rasială”, a explicat purtătorul de cuvânt al ministerului chinez al Afacerilor Externe, Geng Shuang, care a reproșat ziarului Wall Street Journal (WSJ) că nu a prezentat scuzele pe care le cerea Beijingul.

În consecință, guvernul chinez a anunțat miercuri că retrage legitimația de presă pentru trei jurnaliști ai acestui cotidian acreditați în China. Ei au cinci zile la dispoziţie pentru a părăsi țara, a precizat WSJ.

”Intenția noastră nu a fost să ofensăm prin acest titlu”

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a “condamnat” repede măsura, îndemnând țara să respecte libertatea presei.

“Țările considerate responsabile înțeleg că presa liberă relatează fapte și exprimă opinii. Răspunsul adecvat este de a prezența argumente contrare, nu de a restrânge libertatea de exprimare”, a declarat Mike Pompeo într-un comunicat.

“Intenția noastră nu a fost să ofensăm prin acest titlu”, a reacționat William Lewis, director general al grupului Dow Jones, care publică Wall Street Journal, într-o declarație transmisă AFP. “Oricum ar fi, în mod clar acest lucru i-a contrariat și îngrijorat pe chinezi, ceea ce regretăm”.

El a reamintit că serviciul de opinie al Wall Street Journal, care gestionează articolele de opinie, este complet separat de restul redacției.

Un articol critic

Articolul, redactat de Walter Russell Mead, profesor la Bard College, o prestigioasă universitate americană, se alarma de riscurile pe care epidemia de coronavirus o reprezintă pentru economia chineză și, pornind de aici, pentru economia mondială.

El critică și presupusa lentoare a reacției inițiale a autorităților chineze după apariția, în decembrie, a virusului la Wuhan, în centrul Chinei.

Acest text “a discreditat eforturile guvernului și poporului chinez în lupta lor contra epidemiei”, a spus purtătorul de cuvânt al diplomației chineze.

Expresia “omul bolnav al Asiei” este un termen apărut în Occident în secolul al XIX-lea pentru a descrie China din era colonială. Este considerat foarte ofensator în această țară.

“Redactorii șefi ai Wall Street Journal s-au pus singuri la stâlpul infamiei”, tuna de marți cotidianul naționalist chinez Global Times.

Directorul adjunct al biroului de la Beijing al WSJ, Josh Chin, și jurnalistul Chao Deng, ambii de naționalitate americană, sunt vizați de această măsură, ca și un reporter australian, Philip Wen, a precizat WSJ.

Sursa

Traducere: Gabriela Sîrbu – RADOR

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.