Afganistanul devine iadul pe pământ după retragerea americanilor. Talibanii șochează lumea întreagă cu atrocitățile lor

Afganistanul devine iadul pe pământ după retragerea americanilor. Talibanii șochează lumea întreagă cu atrocitățile lor

Forțele talibane oferă zi de zi indicii despre ce se va întâmpla în Afganistan după retragerea americanilor. În zonele pe care le controlează, execuțiile sumare, jafurile și barbariile de tot felul au intrat în rutina zilnică. Ultimele imagini și informații arată că milițiile jihadiste se răzbună chiar și pe cadavre.

Imaginile înfricoșătoare ale trupului mutilat al unui fotoreporter Reuters șochează lumea întreagă.

Fotoreporterul, indian Danish Siddiqui s-a alăturat trupelor guvernamentale la începutul acestei luni pentru a transmite imagini din timpul luptelor dintre forțele de securitate afgane și talibani de la granița dintre Afganistan și Pakistan.

Ucis în luptă sau executat de talibani?

Potrivit unor surse, bărbatul în vîrstă de 38 de ani, laureat al prestigiosului premiu Pulitzer, ar fi fost ucis în timpul luptelor din Kandahar. Fotografiile surprinse imediat după luptă arată că fotoreporterul fusese rănit în luptele de la Spin Boldak dintre grupul de comando pe care îl însoțea și talibani, dar nu prezenta niciun fel de semne de mutilare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alte surse afirmă că Danish Siddiqui nu a murit din cauza rănii, ci a fost executat de talibani. "Siddiqui era în viață când talibanii l-au capturat. Talibanii au verificat identitatea lui Siddiqui și apoi l-au executat împreună cu cei care erau cu el. Comandantul și restul echipei au murit în timp ce încercau să-l salveze", susține postul indian NDTV.

Oricare ar fi adevărul, cert este că trupul său neănsuflețit a fost în cele din urmă încredințat Semilunii Roșii, care l-a trimis familiei la New Delhi cu avionul.

Potrivit oficialilor indieni și afgani, cadavrul încredințat Semilunii Roșii fusese mutilat în mod barbar. Figura era de nerecunoscut din cauza loviturilor, iar în trupul era pur și simplu ciuruit de zeci de gloanțe. Atât pe față, ct și pe piept se distingeau urme de pneuri.

Talibanii neagă mutilarea cadavrului

În ciuda evidenței, purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a negat că trupul neînsuflețit al jurnalistului ar fi fost mutilat, potrivit New York Times.

Meenakshi Ganguly, directorul pentru Asia de Sud al Human Rights Watch, a declarat, însă, pentru New York Times că barbaria talibanilor întrece orice imaginație: „ Danish ales întotdeauna să se afle pe prima linie, astfel încât abuzurile și atrocitățile să nu poată rămâne ascunse. Brutalitatea cu care luptătorii talibani l-au pedepsit pe Danish dovedește că abuzurile pe care le documenta sunt reale”.

Talibanii au preluat controlul asupra zonei Spin Boldak de lângă granița cu Pakistanul la începutul acestei luni, ceea ce a declanșat lupte crâncene cu forțele de securitate care încearcă să recupereze controlul asupra acestui punct de trecere a frontierei de importanță strategică.

Cine era Danish Siddiqui

Jurnalistul Reuters Danish Siddiqui a primit  Premiul Pulitzer pentru Fotografie în 2018 pentru documentarea crizei refugiaților Rohingya. El s-a afirmat, de asemenea, prin fotoreportajele făcute în războiul din Irak, la protestele din Hong Kong și cutremurele din Nepal, scrie Daily Mail.