Afecțiunea de care suferă una din trei românce fără să știe. Cum se tratează

Afecțiunea de care suferă una din trei românce fără să știe. Cum se tratează Lipsa somnului și legătura cu diabetul de tip 2. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Afecțiunea de care suferă una din trei românce. Este vorba despre deficitul de fier, iar problema nu se rezolvă cu suplimente luate după ureche. Medicii avertizează că surplusul poate duce la complicaţii și mai grave.

Afecțiunea de care suferă una din trei românce fără să știe

Afecțiunea în cauză se regăsește la o treime din femeile din România. Acestea au anemie și nu sunt conștiente de acest lucru. Oboseala se numără printre cele mai frecvente simptome.

După cum sugerează și numele, anemia cu deficit de fier se datorează insuficientei fierului. Una dintre cele mai comune forme de anemie, anemia feriptivă reprezintă o carență a acestui mineral în organism. Practic, atunci când nu are suficient fier, corpul nostru nu poate sintetiza corespunzător hemoglobina, iar țesuturile sunt insuficient oxigenate.

Iar asta ne face să fim mai obosiți și mai puțin productivi. Mai exact, anemia este afecțiunea în care organismul nu are suficiente globule roșii sănătoase. Celulele au rolul de a furnizeaza oxigen țesuturilor corpului.

Ne puteți urmări și pe Google News

De ce apare carența de fier

Anemia feriptivă nu apare de la sine, ci este cauzată fie de anumite afecțiuni, fie de stilul de viață. Hemoragiile se numără printre cele mai frecvente cauze, o pierdere de sânge în perioada menstruației sau unele traumatisme poate conduce la lipsa de fier.

O dietă săracă în alimente bogate în fier scade, în timp, numărul de eritrocite. De altfel, poate fi vorba și de absorția insuficientă a fierului, iar asta se întâmplă atunci când pacientul suferă de boli ale intestinului sau când o parte din intestin a fost înlăturată chirurgical, informează site-ul Regina Maria.

Mai mult decât atât, afecțiunea este frecventă în timpul sarcinii, deoarece sângele mamei este vital pentru dezvoltarea bebelușului.

În plus, carența poate fi cauzată de afecțiuni genetice rare, de sporturile de anduranță, de afecțiuni intestinale și digestive, intervenții chirurgicale la stomac și intestin, afecțiuni ale rinichilor sau de afecțiuni ce pot cauza inflamații, cum sunt insuficiența cardiacă congestivă sau obezitatea. Cele mai expuse sunt femeile, copiii, vegetarieni și cei care donează frecvent sânge.

Afecțiunea de care suferă una din trei românce fără să știe. Sursa foto: Pixabay

Afecțiunea care ne dă bătăi de cap. Semne și simptome

O simplă analiză de sânge, care se numără printre cele pe care le putem face gratuit cu trimitere de la medicul de familie. Concret, hemoglobina, sideremia și feritina serică ne pot ajuta să identificăm dacă avem anemie feriptivă:

-Oboseală extremă

-Slăbiciune

-Piele palidă

-Dureri în piept, bătăi rapide ale inimii sau dificultăți de respirație

-Dureri de cap, amețeli

-Mâinile și picioarele reci

-Inflamație sau durere a limbii

-Unghii fragile

-Pofte neobișnuite de anumite substanțe

-Pofta de mâncare, în special la sugari si copii cu anemie feriprivă.

Alimente bogate în fier

Deși regimul alimentar sănătos nu poate combate anemia, ne poate ajuta să prevenim astfel de carențe. O alimentație bogată în alimente ce conțin fier și vitamina C, care crește absorția acestui mineral, este necesară.

Printre alimentele bogate în fier se numără carnea, ouăle și produsele lactate, spanacul, dovleacul și fructele de mare. Iar corpul nostru poate extrage vitamina C din citrice, fructe precu kiwi, căpșuni, ananas, mango și altele, legume, cum sunt ardeii grași, brocoli, connopida sau varza de Bruxelles.

Anemia ușoară cu deficit de fier, de obicei, nu provoacă complicații. Cu toate acestea, netratată, anemia cu deficit de fier poate deveni severă și poate duce la probleme de sănătat, informează mayoclinic.org.