Evenimentul Zilei > International > Afaceri pe timp de criză! Cât costă un pașaport în paradisurile lumii
Afaceri pe timp de criză! Cât costă un pașaport în paradisurile lumii

Afaceri pe timp de criză! Cât costă un pașaport în paradisurile lumii

Tot mai multe țări impun restricții de circulație pentru cetățenii altor state, unde epidemia de coronavirus a scăpat de sub control.

Cu economia prăbușită ca urmare a epidemiei de coronavirus, investițiile fiind grav afectate, sau cu sectorul turistic paralizat, din același motiv, după ce peste 90 la sută di rezervări au fost anulate, tot mai multe țări de pe mapamond încearcă să facă rost de bani din vânzarea de pașapoarte, pentru a-și susține economiile.

Pe harta lumii sunt și țări considerate sigure din punct de vedere al pandemiei cu noul coronavirus, și care ”vând” pașapoarte celor interesați. Au apărut chiar și agenții de turism care intermediază obținerea cetățeniei statului respectiv, în schimbul unor sume de bani.

În Europa, Cipru este considerat un stat sigur. La fel și Olanda. Un pașaport emis de Republica Cipru costă două milioane de euro, dar este condiționat de realizarea de investiții în valoare imobiliare în valoare de două milioane de euro.

În Olanda lucrurile sunt similare. Statul emite pașapoarte și acordă cetățenia olandeză celor care realizează o investiție minimă de 1.25 milioane de euro într-o afacere locală sau într-una de tip start-up.

Țările din paradisul tropical cele mai ieftine

Pe lista topului întocmit de jurnaliștii de la „Le Monde” apar și țări din Caraibe sau din Oceanul Pacific, considerate ”paradisuri tropicale”.

De exemplu, Santa Lucia, din zona Caraibelor, emite pașapoarte pentru o durată de șase ani, celor care fac investiții de minim 250.000 de euro. În acest caz, Santa Lucia aprobă cetățenia pentru o familie.

Și în Barbados lucrurile stau identic. Cu un număr mic de persoane infectate și cu turismul prăbușit din cauza lipsei turiștilor, micul stat acordă vize de muncă, celor care acceptă să muncească de la distanță, de pe insulă.

Și Vanatu, un stat din atolul polinezian, din Oceanul Pacific, acordă pașaportul foarte ușor. Solicitantul trebuie să prezinte un CEC de 130.000 de euro și va obține pașaportul în maxim o lună de zile. Acest document din Vanatu este foarte râvnit de oamenii de afaceri din China continentală, deoarece le permite să călătorească liberi în orice țară a lumii.