Cu ocazia vizitei în România a Excelenţei Sale, domnul Nguyen Phu Trong, Preşedintele Adunării Naţionale a Republicii Socialiste Vietnam. Cu acest prilej s-a semnat un document de reînnoire a acordului de cooperare bilaterală dintre Camera de Comerţ şi Industrie a României şi Camera de Comerţ a Vietnamului.

Schimburile economice bilaterale dintre România si Vietnam s-au ridicat, în 2007, la valoarea de 43,86 milioane USD, dintre care 5,96 milionare USD reprezintă exporturile şi 37,90 milionane USD importurile. Pe teritoriul României funcţionează 106 de firme cu capital vietnamez, cu un aport total la capitalul social de 165.000 USD.

De asemenea, cu ocazia susţinerii celei de-a X-a sesiuni a Consiliului de Afaceri România-Thailanda, Camera de Comerţ şi Industrie a României a organizat ieri un Forum Bilateral de afaceri la care au participat 16 firme thailandeze şi 30 de societăţi comerciale româneşti.

Cu acest prilej Preecha Treesuwan, conducătorul delegaţiei thailandeze şi Preşedintele Consiliului Oamenilor de Afaceri România-Thailanda, a vorbit despre perspectiva înfiinţării unui centru de distribuţie de produse thailandeze în România, la Giurgiu: „În contextul angrenării economiei româneşti în cea comunitară, o asemenea activitate pe termen mediu şi lung poate contribui la creşterea competitivităţii economiei româneşti. România, a doua ţară din zonă, ca mărime, şi cea mai mare piaţă din Europa de Sud-Est, oferă ample posibilităţi de afaceri în Europa Centrală şi de Est“.

Relaţiile economice cu Thailanda au cunoscut un trend ascendent în ultimii 4 ani (de la 100,9 milioane USD în 2003 la 143,1 milionale USD la sfârşitul anului 2007). Partenerul thailandez îşi propune ca până în 2010 volumul tranzacţiilor bilaterale să se dubleze, depăşind cifra de 300 milioane Euro.

(14:19)