Adrian Năstase sare în apărarea lui Ion Țiriac. „Când îl judecăm, ar trebui să ne aducem aminte și de lucrurile bune pe care le-a realizat”

Adrian Năstase sare în apărarea lui Ion Țiriac. „Când îl judecăm, ar trebui să ne aducem aminte și de lucrurile bune pe care le-a realizat” Adrian Năstase sursa: Arhiva EVZ

Fostul premier al României Adrian Năstase a vorbit despre lucrurile rele care s-au scris în ultimele zile despre miliardarul Ion Țiriac, spunând că e bine să ne amintim lucrurile bune pe care le-a făcut de-a lungul anilor și de bucuriile pe care le-a oferit românilor înainte de 1989, la meciurile de tenis.

Acesta a povestit într-o postare pe blogul său cum în anii când a fost premier a apelat de mai multe ori la ajutorul lui Ion Țiriac, menționând rolul acestuia în eliminarea vizelor pentru români necesare în Spațiul Schengen, dar și implicare lui, mai târziu, în finalizarea negocierilor cu Uniunea Europeană.

„În ultimile zile, am urmărit desfășurarea unei campanii de demonizare a lui Țiriac. Știu că există oameni nemulțumiți de el, știu că unii îl consideră avar, știu că relația lui cu presa nu a fost, în general, foarte bună (și nici sponsorizările prea generoase). Totuși, când îl judecăm, ar trebui să ne aducem aminte (mai ales) și de lucrurile bune pe care le-a realizat”, a scris Adrian Năstase.

Adrian Năstase, despre cum a contribuit Ion Țiriac la dezvoltarea României

Fostul premier a amintit cum miliardarul a ajutat tinerii sportivi din România să participe la turnee și le-a oferit echipamente pentru diverse competiții. Pe lângă implicarea pe care a avut-o în eliminarea vizelor pentru Spațiul Schengen, Ion Țiriac a ajutat România și în mobilizarea unor investiții externe pentru dezvoltarea anumitor proiecte.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Un rol important în negocierile cu Germania pentru depășirea obstacolelor respective, l-a avut, la rugămintea mea și a ministrului Ioan Rus, Ioan Țiriac. Inclusiv în relația cu ministrul german de interne Otto Schilly. Dar și mai târziu, pentru finalizarea negocierilor cu UE la capitolul JAI. Nu intru în amănunte.

În al doilea rând, l-am rugat să mă ajute în mobilizarea unor investiții externe pentru dezvoltarea anumitor proiecte în România. A reușit să aducă în tară importanți oameni de afaceri din Europa și ne întâlneam periodic în cadrul Comitetului investitorilor străini – complement al Agenției române de investiții străine (ARIS)”, a mai scris Năstase.

În aceste condiții, spune fostul premier, creșterea economică a țării noastre a fost în anul 2004 de 8,4%.

Ion Țiriac ar putea ajuta la intrarea României în Schengen

Năstase a mai amintit de reproșurile aduse lui Țiriac în legătură cu proiectul Balc, menționând că prin acesta, prietenii miliardarului, printre care Klaus Mangold, care era reprezentantul industriei germane pentru Europa de răsărit și Rusia, au creat în România fabricile de componente auto, în valoare de peste zece miliarde euro, oferind numeroase locuri de muncă și contribuind cu taxe la bugetele centrale și locale.

„În concluzie, mi se pare stupid să nu folosim în interesul țării contactele lui din străinătate, posibilitatea de a lansa și realiza proiecte, inclusiv cu bani din afara României.

Am înțeles că este arogant (cunosc și alții). Am înțeles că nu vrea să plătească o chirie majorată la casa din Herăstrău. Ar putea însă să participe la efortul de lobby în Austria și Germania pentru obținerea intrării în Schengen”, a mai scris Năstase pe bolgul său.