Evenimentul Zilei > International > Aderarea Suediei la NATO în pericol: Erdogan menține blocajul după arderea Coranului la Stockholm
Aderarea Suediei la NATO în pericol: Erdogan menține blocajul după arderea Coranului la Stockholm

Aderarea Suediei la NATO în pericol: Erdogan menține blocajul după arderea Coranului la Stockholm

La rândul său, Washingtonul arată că Suedia și Finlanda sunt deja "gata" să intre în Alianța Atlantică. Luni, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că Suedia nu poate conta pe aprobarea Turciei de a adera la NATO după ce a permis unui extremist de dreapta să ardă un exemplar al Coranului în fața ambasadei Turciei la Stockholm.

„Cei care au provocat o asemenea ignominie în fața ambasadei noastre nu se pot aștepta la nicio amabilitate din partea noastră în cererea lor de aderare la NATO”, a spus Erdogan în timpul unui discurs la televiziune.

Sâmbătă, extremistul de dreapta suedezo-danez Rasmus Paludan a ars un exemplar al cărții sfinte musulmane în fața ambasadei Turciei sub protecția poliției suedeze, act pe care Erdogan l-a descris luni drept „o trădare, o vulgaritate, o ticăloşie, o dezonoare”.

„Guvernul suedez nu trebuie să vorbească despre drepturi și libertăți. Dacă îi pasă atât de mult de ele, trebuie mai întâi să arate respect față de Republica Turcia și credința musulmanilor. Dacă nu arăți respect, nu vei avea niciun fel sprijin din partea noastră în problema NATO„, a insistat președintele turc. De asemenea, el a criticat,  din nou, demonstrațiile organizate în Suedia de grupurile care se opun politicii kurde din Turcia.

Ankara insistă că, așa cum s-a convenit în iunie anul trecut la Madrid, Stockholm trebuie să prevină acest tip de act politic dacă dorește să primească aprobarea Turciei de a adera la NATO. „Dacă vă plac atât de mult și îi apărați atât de mult pe membrii organizațiilor teroriste și pe dușmanii islamului, atunci vă recomandăm să le delegați și apărarea țărilor voastre”, a conchis președintele turc.

„Sunt democrații foarte dezvoltate”

El și-a exprimat convingerea că „nimeni nu are dreptul de a umili ce este sfânt pentru musulmani sau pentru oricărare altă religie sau credință” și că „acțiunea oribilă a Suediei este o ofensă împotriva drepturilor și libertăților fundamentale ale umanității, în special ale musulmanilor”.

Între timp, Statele Unite insistă că atât Finlanda, cât și Suedia sunt pregătite să adere la NATO. „Finlanda și Suedia sunt pregătite să se alăture Alianței. Sunt pregătite datorită capacităților lor militare și datorită parteneriatului îndelungat de securitate pe care l-am avut (…) de zeci de ani”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, care a subliniat că „sunt democrații foarte dezvoltate”.

Price a subliniat, pe de altă parte, că „a arde cărți sacre pentru mulți este un act profund lipsit de respect”, adăugând că „ceva poate fi legal – pentru libertatea de asociere și de exprimare – dar oribil”.

„Toodată, suntem conștienți că cei din spatele a ceea ce s-a întâmplat în Suedia ar putea face un efort deliberat pentru a încerca să slăbească unitatea de peste Atlantic și între aliații și partenerii noștri europeni”, a deplâns purtătorul de cuvânt al Statelor Unite.

În acest sens, Price a indicat că, deși Helsinki și Stockholm sunt pregătite să adere la NATO, „în cele din urmă, este o decizie și un consens” a acestor țări cu Ankara, potrivit 20minutos.es

Suedia și Finlanda depind de aprobarea celor 30 de state membre ale Alianței Atlantice pentru a adera, dar deocamdată au doar aprobarea a 28 de ţări – pe lângă Turcia, lipsește și Ungaria pentru a finaliza procedurile. Autoritățile turce le-au cerut celor din țările nordice mai multe angajamente în persecutarea grupărilor kurde clasificate drept teroriste de Ankara.

(Traducerea Rador)

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: