Evenimentul Zilei > Politica > Mircea Geoană, mesaj de Ziua Unirii. Secretarul general adjunct al NATO avertivează: România riscă să fie depopulată
Mircea Geoană, mesaj de Ziua Unirii. Secretarul general adjunct al NATO avertivează: România riscă să fie depopulată

Mircea Geoană, mesaj de Ziua Unirii. Secretarul general adjunct al NATO avertivează: România riscă să fie depopulată

Mircea Geoană a avut un mesaj pentru toți românii cu ocazia Zilei Principatelor Române. Secretatul general adjunct al NATO se teme că România ar putea să rămână fără locuitori în următorii ani.

Mircea Geoană a participat la evenimentul dedidcat zilei Micii Uniri organizat de Asociația Proiectului RO2030 pentru românii din Belgia. Fostul social-democrat a început prin a spune că unirea principatelor române a fost voința unei clase politice care a studiat în afara țării și a reușit să aducă ideile progresiste pe teritoriul României de astăzi. „Ideile lor, aduse în bagaje de la Paris, Viena și Berlin, au transformat, într-o jumătate de secol, niște teritorii fără orizont politic într-un stat independent, suveran și național”.

Secretarul general adjunct al NATO a adăugat că Unirea Principatelor Române a început încă din 1848 când „românii își potriveau ceasul istoriei cu cel al Europei”. Programul revoluției din 1848 a fost pus în practică de Alexandru Ioan Cuza la 11 ani distanță. Geoană a subliniat că țara nu numai că a fost unită de Cuza, ci și transformată de domnitorul român care a introdus reforme în domeniul educației, sănătății, armatei, economiei, sistemului fiscal, transporturilor, culturii și justiției.

„Odată cu Unirea din 1859 a crescut sentimentul unității românilor. După ce Moldova și Țara Românească au devenit una, toate teritoriile locuite de români au început să tresalte. Conștiința românilor de pretutindeni s-a încărcat cu realitatea acestui vis românesc total. Azi, România este un stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil, recunoscut și tot mai respectat de toată lumea”, a declarat politicianul. Fostul social-democrat a continuat prin a spune că România face parte din cea mai dorită și invidiată uniune de state, UE, dar și din cea mai mare alianță militară de pe glob, NATO.

Mircea Geaonă se teme că România riscă să fie depopulată

Mircea Geoană a subliniat că foarte mulți români au plecat din țară. Aproximativ cinci milioane de cetățeni români trăiesc în alte state. Fostul ministru de Externe a mărturisit că se teme că România ar putea fi depopulată din cauza declinului demografic, dar și din cauza emigrării masive. Oficialul NATO a transmis că este „vital” să fie găsite soluții pentru ca depopularea țării să nu aibă loc. Politicianul a punctat că românii care au plecat din țară au luat această decizie pentru că au fost obligați. Ei au avut motive economice, politice, profesionale sau morale.

„Și au plecat, dar inima și-au lăsat-o în țară… Dragii mei. Să nu mai lăsăm politica să ne dezbine. Să nu ne mai vorbim de rău unii pe alții în fața străinilor. Să nu ne mai rușinăm cu ai noștri. Să nu fugim de ei atunci când le e greu și au nevoie de ajutor. Astăzi, de Ziua Unirii Principatelor Române, vă urez tuturor, plin de speranță, La mulți ani!”, a mai declarat Mircea Geoană la același eveniment.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: