Această boală se extinde și nu există tratament pentru ea. Afectează grav creierul
- Andrei Calin
- 30 octombrie 2020, 10:32
Cercetătorii din Japonia au constatat că, în ultimii ani, s-au înmulțit persoanele care au fost afectate de această maladie.
O boală care până acum câțiva ani era considerată cu o incidență mică s-a extins și a afectat tot mai multe persoane. Ea se manifestă deocamdată în Japonia, dar specialiștii au avertizat că în viitorul apropiat s-ar putea extinde și în alte zone ale lumii.
Cercetătorii de la Universitatea Okayama au analizat numărul îmbolnăvirilor și deceselor provocate de maladia Creutzfeldt-Jakob (BCJ) în perioada 2005-2014 și au constatat că numărul de cazuri s-a dublat. Practic a existat o creștere cu un procent de 6,4% în fiecare an.
Nu există leac
Boala Creutzfeldt-Jakob este neurodegenerativă, foarte rară și afectează creierul. Ea provoacă simptome grave ca depresia, probleme de memorie și de coordonare, schimbări de comportament și tulburări de vedere. Deocamdată oamenii de știință nu au reușit să pună la punct un tratament care să țină boala în frâu.
Creutzfeldt-Jakob nu este provocată de virusuri, bacterii, ciuperci sau paraziți, ci de prion, care este o proteină infecțioasă cu o conformație anormală, capabilă să corupă și să afecteze alte proteine normale. După ce un prion se așază pe creier, el declanșează un efect de domino asupra proteinelor din apropiere și le transformă în prioni, conducând la erodarea țesutului cerebral, conform studiului publicat pe siteul iflscience.com.
Persoanele vârstnice sunt expuse bolii
La microscop, țesutul cerebral al unei persoane sau al unui animal cu o boală prionică relevă un aspect distinct spongios, cauzat de găuri mici acolo unde celulele au murit. Spre deosebire de majoritatea celorlalți agenți infecțioși, prionii nu sunt inactivați de căldură, lumina ultravioletă sau orice alte proceduri standard de sterilizare, ceea ce îi face extrem de dificil de tratat.
Cel mai cunoscut caz în care a implicat prioni a fost focarul „bolii vacii nebune” din Marea Britanie, din perioada 1980-’90. Peste 175 de persoane au murit după ce au contractat varianta bolii Creutzfeldt – Jakob în urma consumului de carne de vită infectată. Se crede că vitele s-au infectat cu prioni după ce au fost hrănite cu carne și făină de oase care au fost contaminate cu țesut cerebral infectat.
Creutzfeldt-Jakob nu are neapărat legătură cu consumul de carne și apare la persoanele vârstnice, au deomstrat cercetătorii de la Universitatea Okayama.