Boala teribilă care pândește după colț. Mulți români riscă să aibă această problemă

Boala teribilă care pândește după colț. Mulți români riscă să aibă această problemă

Din cauza stresului în excres, organismul poate declanșa o afecțiune care provoacă mari necazuri: psoriazis.

O mare problemă de sănătate cu care se confruntă tot mai mulți oameni în ultimii ani este stresul. Dereglarea sistemului nervos, acumularea frustrărilor, angoasele și anxietățile pot să declanșeze o boală cumplită care nu poate fi vindecată. Este vorba despre psoriazis. Dar, printre factorii declanșatori se numără și alcoolul sau anumite medicamente.

„Psoriazisul este o boală inflamatorie şi autoimună, deci există o predispoziţie pe care unii dintre noi o avem şi alţii nu, există factorul genetic descris foarte clar la pacienţii de vârstă tânără care fac psoriazis. Apoi, sunt anumiţi factori care pot declanşa apariţia bolii: stresul, infecţiile sau anumite medicamente care pot agrava sau induce pusee de psoriazis (cum sunt unele dintre pastilele pentru tratamentul hipertensiunii arteriale), dar şi alcoolul”, a declarat medicul Adina Alexandru la Antena 3.

În ceea ce privește recomandările, medicul dermatolog a afirmat că expunerea la soare are efect benefic în cele mai multe cazuri de psoriazis, însă există şi o mică parte a bolnavilor care reacţionează invers şi soarele le agravează afecţiunea de care suferă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cele mai frecvente locuri unde apar leziunile

Psoriazisul poate fi recunoscut după apariţia unor leziuni de diverse dimensiuni, fie unele mici, sub formă de puncte, fie unele medii ori placarde mari pe piele.  Ele sunt roşii, eritematoase, foarte bine delimitate şi acoperite de o coajă albă, numită scuamă, care se detaşează uşor. Aceste pete nu dor, dar câteodată pot prezenta mâncărime.

Cele mai frecvent locuri în care apar sunt coatele și genunchii, dar pot fi găsite în orice alt loc pe piele, chiar și pe scalp. „Din acest punct de vedere, pacienţii cu psoriazis se confruntă cu o mare problemă în interacţiunile sociale. Din păcate, le influenţează semnificativ calitatea vieţii şi la muncă, pentru că lumea nu ştie despre ce este vorba şi se fereşte, dar nu este o boală contagioasă, deci nu se ia, nu ţine de igienă, ţine de modul în care s-a născut acel om”, a mai spus dermatologul Adina Alexandru.