Atenție: depresia poate provoca zoantropie, o formă de delir în care bonavul se crede animal

Atenție: depresia poate provoca zoantropie, o formă de delir în care bonavul se crede animal

Cazul unei femei din Belgia care credea că este o găină a fost studiat cu atenție de psihiatri, care susțin că este vorba despre o tulburare severă, foarte posibil legată de depresie.

Femeia, în vârstă de 54 de ani, care nu se afla sub influența drogurilor sau a alcoolului, a fost găsită de fratele ei în grădina sa, comportându-se întocmai ca o găină, La scurt timp după aceea, femeia și-a revenit, spunând că este jenată de comportamentul pe care l-a avut. În timpul examinării de specialitate, ea a declarat că a simțit niște senzații neobișnuite în membre. Memoria nu i-a fost afectată, belgianca fiind perfect lucidă în timpul bizarului episod.

Aceasta ar fi suferit de depresie, după ce un membru al familiei sale a murit, iar istoricul familial arată depresia ca fiind recurentă de-a lungul generațiilor.

Cercetătorii de la KU Leuven, o universitate flamandă, au ajuns la concluzia că astfel de cazuri de zoantropie, o formă de delir în care bolnavul se crede animal, ar avea loc din cauza depresiei. Conform acestora, în realitate există mai multe cazuri decât cele raportate oficial, mai ales din cauza tabloului clinic destul de înșelător (simptome asemănătoare se pot manifesta și în schizofrenie, depresie psihotică și tulburare bipolară) și al dificultății stabilirii diagnosticului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform literaturii de specialitate până acum au fost înregistrate oficial doar 56 de cazuri de zoantropie, menționate în perioada 1850 – 2012, transmite . Printre cazurile oficiale se numără și pacienți care s-au comportat precum un câine, leu, tigru, hienă, rechin, broască, crocodil, cal, gâscă, șarpe, iepure sau pisică.

Autorii studiului au declarat că zoantropia este foarte puțin înțeleasă și poate surveni fie în mod complementar unei tulburări psihiatrice, fie poate fi secundară unor disfuncționalități structurale sau funcționale ale creierului uman, precizează The Guardian.