Evenimentul Zilei > International > Accident aviatic! S-a prăbușit în condiții misterioase: Investigație urgentă! Autoritățile tremură
Accident aviatic! S-a prăbușit în condiții misterioase: Investigație urgentă! Autoritățile tremură

Accident aviatic! S-a prăbușit în condiții misterioase: Investigație urgentă! Autoritățile tremură

Un avion britanic F35 stealth s-a prăbușit la scurt timp după ce a decolat de pe portavionul emblematic al Regatului Unit, obligându-l pe pilot să se ejecteze în Marea Mediterană. Este prima dată când nava de război HMS Queen Elizabeth, aflată în călătorie inaugurală, a pierdut unul dintre avioanele sale militare, a cărui valoare se ridică la suma de 100 de milioane de lire sterline.

„Un pilot britanic de F35 de pe HMS Queen Elizabeth s-a ejectat în timpul operațiunilor de zbor de rutină în Mediterană în această dimineață. Pilotul a fost readus în siguranță pe navă și a început o anchetă, așa că ar fi nepotrivit să facem alte comentarii în acest moment”, a transmis un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.

Incidentul de miercuri a avut loc în jurul orei 10:00, ora Regatului Unit, în apele internaționale. Nu au fost implicate alte nave sau aeronave. O investigație militară aeriană cuprinzătoare urmează să fie efectuată de urgență.

Un avion F35 s-a prăbușit în Marea Mediterană

Pilotul care manevra avionul s-a ejectat în timpul unei „operațiuni de zbor de rutină”, când nava britanică F35 stealth de pe portavionul HMS Queen Elizabeth s-a prăbușit în Mediterană. Ministerul Apărării nu consideră că în cauză ar fi fost vorba despre o acțiune ostilă.

Avionul F35 face parte dintr-unul dintre cele mai scumpe, clasificate și valoroase programe de armament ale Regatului Unit. În prezent se depun eforturi pentru recuperarea acestuia. Prăbușirea avionului F35 ar putea genera îngrijorări cu privire la siguranța tuturor celorlalte aeronave utilizate de mai multe națiuni, inclusiv de Statele Unite ale Americii.

Avionul RAF F35 de nouă generație a amerizat în mare „la scurt timp după decolare”, a declarat secretarul Apărării, Ben Wallace. Acesta este încărcat cu radare, senzori și alte tehnologii ultrasecrete, astfel că recuperarea epavei va fi o prioritate. Autoritățile au demarat o investigație în cadrul căreia se va cerceta o posibilă eroare tehnică sau umană.

Prima prăbușire a unei aeronave din portavion

Opt avioane F35 britanice se află pe portavion, alături de 10 avioane F35 americane. Acestea sunt varianta B a avionului Lockheed Martin, care poate decola de la o distanță scurtă și ateriza pe portavion. Pe lângă faptul că este prima prăbușire înregistrată de portavion, este, de asemenea, prima dată când oricare dintre cele 24 de avioane F35 din flota britanică se prăbușește.

Deși foarte rare, un număr mic de avioane F35 americane s-au prăbușit, inclusiv unul în mai 2020, în timpul unui exercițiu de rutină în Florida.

Avioanele F35 sunt cea mai apreciată parte a noului grup de atac al portavioanelor din Marea Britanie. Avioanele britanice și americane au zburat pentru a intercepta avioanele rusești de pe HMS Queen Elizabeth în ultimele luni.

Portavionul se întoarce în Marea Britanie după mai mult de șapte luni pe mare, într-o călătorie inaugurală spre Orientul Îndepărtat și înapoi. Avioanele de la bord au efectuat aproximativ 2.000 de decolări și aterizări în acest timp, Sky News.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: