Costel Corduneanu, sportiv olimpic înainte de-a deveni interlop de temut. Coleg cu Laura Badea și Leonard Doroftei

Costel Corduneanu, sportiv olimpic înainte de-a deveni interlop de temut. Coleg cu Laura Badea și Leonard Doroftei Sursa foto Arhiva EVZ

Unul dintre liderii clanului Corduneanu a reprezentat România la două ediții ale Jocurilor Olimpice, la Barcelona 1992 și Atlanta 1996. A fost prieten cu Laura Badea, Francisc Vaștag și Leonard Doroftei, dar s-a transformat într-un personaj care a înspăimântat Iașiul. Și-a încheiat cariera sportivă în anonimat și fără bani, fapt ce l-a împins să se reprofileze.

Costel Corduneanu (46 de ani), decedat din cauza problemelor cardiace, a devenit în ultimii 20 de ani un nume de referință în lumea interlopă din România. Ieșeanul s-a remarcat datorită ilegalităților comise în zona de nord a țării și a avut mari probleme cu legea.

Înainte de a deveni un om certat cu legea, Costel a practicat luptele libere, a fost campion național și mondial la cadeți, ba chiar a reprezentat România la două Jocuri Olimpice! Ieșeanul a fost atras de sporturile de contact și a dovedit de mic abilități pentru lupte. A fost un junior promițător, dar n-a reușit să confirme și la nivelul seniorilor. Selecționat în lotul național deplasat la JO de la Barcelona, în 1992, Costel Corduneanu a obținut doar un loc 9.

Costel Corduneanu, de la luptele de contact, la lumea interlopă

Ne puteți urmări și pe Google News

Patru ani mai târziu, luptătorul a făcut parte din delegația olimpicilor români care au concurat la Atlanta, la JO din 1996, iar în SUA, s-a clasat pe locul al 14-lea. Tip popular, sociabil, de bun simț, așa cum îl descrie un fost coleg, Corduneanu s-a împrietenit la Barcelona cu marii pugiliști Francisc Vaștag și Leonard Doroftei, dar și cu Laura Badea, cea care la Atlanta a devenit campioană olimpică la scrimă. Luptele libere nu i-au adus lui Corduneanu decât satisfacții platonice și puține realizări materiale. Astfel că, spre finalul carierei, la începutul anilor 2000, Costel a luat-o pe alte căi, convins că nu se va putea descurca dintr-o viitoare meserie de antrenor.

Astfel că, alăturii de frații săi a constituit un grup infracțional care a început să facă legea în Iași. „Mulți dintre băieții din clanuri au la bază ani de zile de practicat un sport de contact. Asta îi și ajută, normal. Aici e vorba de forță, trebuie să te impui. Costel nu e singurul sportiv care a deviat în partea cealaltă. Cu timpul, unii devin mai puțin ortodocși. A fost alegerea lui și din păcate a ales prost. Eu l-am cunoscut în 1992 la Barcelona. Era un băiat la locul lui, nu făcea probleme, își vedea de treabă. Era marcat de moment, participa la Jocurile Olimpice. Știu că atunci vorbea despre o medalie, pe care n-a reușit s-o câștige”, ne-a declarat un fost coleg al lui Costel Corduneanu.