A început duelul între candidaţii la şefia FMI. Pe ce atuuri mizează Stanley Fischer

A început duelul între candidaţii la şefia FMI. Pe ce atuuri mizează Stanley Fischer

Stanley Fischer, guvernatorul Băncii Israelului, care s-a înscris recent în cursa pentru şefia FMI, a declarat că pregătirea sa de economist este esenţială pentru o persoană care vizează şefia Fondului Monetar Internaţional şi care trebuie să gestioneze criza economică, scrie Wall Street Journal.

Prin această declaraţie Fischer a făcut implicit o comparaţie între pregătirea sa şi cea a lui Christine Lagarde, candidata cu cele mai mari şanse la şefia Fondului, a cărei profesie de bază este de avocat.

"În vremuri normale probabil că te poţi baza pe intuiţie", a spus Fischer într-un interviu acordat Wall Street Journal.

"Dar în orice vremuri există ţări care au probleme economice serioase", de care trebuie să te ocupi, iar membrii FMI oferă de multe ori sfaturi contradictorii. "Fără o pregătire economică este foarte greu să ştii cine are dreptate şi cine nu", a mai spus Fischer.

Punând accentul pe experienţa sa vastă ca profesor de economie la Massachusetts Institute of Technology, Fischer încearcă să trasforme pregătirea sa de technocrat într-un avantaj.

Cel de-al treilea candidat la şefia Fondului, guvernatorul Băncii Mexicului, Agustín Carstens, este, de asemenea, un economist apreciat, care a fost pentru trei ani director general adjunct al FMI, în perioada de boom economic. Dar acestuia îi lipseşte vasta experienţă a lui Fischer care a fost economist şef la Banca Mondială în perioada 1988 – 1990 şi numărul doi din FMI timp de şapte ani, perioadă care a inclus şi criza financiară din Asia din 1997 – 1998.

Ne puteți urmări și pe Google News