A fost diagnosticat primul pacient cu ciupercă neagră din acest an în România: „Nu există vaccin care să prevină această infecţie”

A fost diagnosticat primul pacient cu ciupercă neagră din acest an în România: „Nu există vaccin care să prevină această infecţie” Sursa: Arhiva EVZ

Medicul Răzvan Hainăroşie, director medical în cadrul Institutului de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţională ORL „Prof. Dr. Dorin Hociotă” din București, a a anunțat că săptămâna trecuta a operat un pacient care primise diagnosticul de mucormicoză sau ciupercă neagră.

Medicul Răzvan Hainăroşie a transmis faptul că această afecțiune poate apărea la circa 30 de zile de la infectarea cu virusul COVID-19, deoarece atunci sistemul imunitar poate fi grav afectat, așa cum este cazul celor care au trecut prin forme severe ale bolii, dar și pe fondul existenței unor comorbidități, precum HIV/SIDA sau diabet.

„Nu există vaccin care să prevină această infecţie, deci nu se transmite de la un om la altul, nu există vaccin şi singura modalitate reală este aceea de a pune diagnosticul într-un timp cât mai scurt pentru ca intervenţia să se facă, ORL şi pe partea de tratament”, a completat medicul Adrian Marinescu, director medical al INBI „Matei Balş” din București.

Primul caz de pacient diagnosticat cu ciupercă neagră în 2022

În 2021 au fost raportate cel puțin 6 cazuri de infectare cu mucormicoză în țara noastră. În cazul pacientului diagnosticat săptămâna trecută, acesta fusese operat la Institutul ORL din București, iar acum bărbatul se află internat la Institutul Național de Boli Infecţioase „Matei Balş".

Ne puteți urmări și pe Google News

„Pacientul este vârstnic, cu multiple probleme de sănătate printre care şi diabetul zaharat, a avut acum ceva vreme COVID-19. El a fost diagnosticat în altă clinică de ORL, unde s-a prelevat o probă bioptică şi diagnosticul anatomo-patologic a fost pus de mucormicoză rino-sinuzală. El a fost trimis către Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş pentru tratament medicamentos, antifungic, colegii noştri de acolo ne-au rugat să rezolvăm partea chirurgicală a problemei, lucru pe care l-am şi făcut, practic sub anestezie generală am îndepărtat tot ţesutul invadat de mucormicoză.

În 2021 a fost o avalanşă de cazuri de mucormicoză, cazul acesta pare să fie unul singular, cel puţin până în acest moment, acum vom vedea ce se va întâmpla în continuare pentru că, aşa cum vedeţi, cazurile încep să crească şi atunci vedem dacă nu vom mai avea parte de astfel de pacienţi. Cei 6 pacienţi îngrijiţi de noi în 2021 au supravieţuit toţi, o singură pacientă şi-a pierdut un ochi, pe fondul infecţiei fungice”, a transmis medicul Răzvan Hainăroşie.

Ce este ciuperca neagră

Această afecțiune provoacă trombozarea vaselor şi ţesutului, cel din urmă devenind necrotic și negru în zona afectată.

„Din păcate, nu sunt nişte semnale de alarmă serioase pe care pacientul le primeşte şi care să-l ajute să ajungă la doctor. Ele uneori mimează simptomatologie rino-sinuzală banală, dar odată ajunşi la doctor cu siguranţă că oricare din colegii noştri la un diagnostic endoscopic, când va vedea respectiva culoarea neagră în nas prima dată se va gândi la mucormicoză”, a explicat Răzvan Hainăroşie.

Ciuperca neagră atacă sistemul imunitar compromis

Adrian Marinescu, directorul medical al INBI „Matei Balş”, a declarat că diagnosticarea preventivă poate duce la salvarea vieții pacientului. Altfel, acesta se va confrunta cu probleme pulmonare, la nivelul creierului și a altor organe, existând un risc crescut de deces.

„Este o infecţie fungică despre care vorbeam şi înainte de pandemie şi este important de spus că mucormicoza, se mai numeşte şi zigomicoză, este o infecţie determinată de fungi, fungi pe care îi găsim în mediul înconjurător în mod normal, şi atunci este foarte clar că o persoană care are un sistem imunitar compromis, lucru care se poate întâmpla la cine are un diabet zaharat decompensat, la persoane care au o infecţie HIV-SIDA, sau transplant de organe, şi în general la persoana care din diverse considerente, inclusiv infecţia cu Sars-Cov-2, ajunge să aibă un sistem imunitar cu probleme importante poate să facă printre altele şi această infecţie”, a transmis medicul Adrian Marinescu.

Ciuperca neagră nu este transmisibilă

Infecția fungică nu este transmisibilă, a explicat medicul Marinescu, dar pot exista forme ușoare sau severe ale bolii, în cel din urmă caz fiind afectate multiple organe.

„În primul rând că poate să dea multiple afectări, cel mai frecvent este o afectare la nivelul sinusurilor, şi aici vorbim de o formă care în general este mai uşoară dacă este tratată la timp, dar există prindere pulmonară, există prindere la nivelul pielii, sistemului gastro-intestinal şi mai ales la nivelul creierului.

În al doilea rând, nu este o boală care să se transmită de la un pacient la altul, este foarte important, deci este un lucru pe care îl ai tu individual în raport cu propriul tău sistem imunitar şi într-adevăr infecţia cu Sars-cov-2 poate să predispună”, a mai transmis medicul Adrian Marinescu, conform News.ro.