Comisia Europeană cere statelor membre lupte pentru eradicare variolei maimuței. 160.000 de vaccinuri au fost cumpărate
- Andra Puiu
- 28 iulie 2022, 08:18
Comisia Europeană le-a cerut tuturor statelor membre ale Uniunii Europene să adopte o abordare mai fermă și coordonată în ceea ce privește variola maimuței. Virusul a fost declarat de Organizația Mondială a Sănătății, OMS, drept urgență sanitară globală.
Într-o scrisoare adresată miniștrilor Sănătății ai țărilor membre Uniunii Europene, comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, a remarcat că Uniunea Europeană a fost epicentrul cazurilor depistate. De asemenea, ea a precizat că cele 27 de state ar trebui să lucreze împreună pentru a controla focarul epidemic.
Kyriakides i-a îndemnat pe miniștrii UE să intensifice monitorizarea și raportarea cazurilor, urmărirea și izolarea contactelor, vaccinările și comunicarea clară cu privire la riscurile de îmbolnăvire. Variola maimuței este un virus care provoacă de obicei simptome ușoare. Printre acestea se numără: febră, dureri și leziuni cutanate, cu recuperare între două până la patru săptămâni.
Identificată pentru prima dată la maimuțe, boala se transmite mai ales prin contact direct, fiind endemică în Africa. Conform raportările inițiale de cazuri în Europa în luna mai, numărul infectărilor a crescut la peste 16.000 în 75 de țări. Cinci decese, toate în Africa, au fost raportate până în prezent.
Vaccinuri pentru Variola Maimuței
Kyriakides a mai subliniat că membrii UE ar trebui să furnizeze datele înregistrate la nivel național Sistemului European de Supraveghere. Astfel, se va realiza actualizarea informațiilor pe măsură ce date mai complete devin disponibile. De asemenea, a mai spus ea, țările ar trebui să stabilească linii directoare clare privind urmărirea contacților și izolarea acestora în conformitate cu recomandările Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.
O veste bună este că Uniunea Europeană a achiziționat 160.000 de doze de vaccinuri de la compania daneză de biotehnologie Bavarian Nordic. Kyriakides a cerut țărilor UE care nu au semnat contracte să facă acest lucru cât mai curând posibil pentru a asigura livrările de vaccinuri, informează Agerpres.
În urmă cu cinci zile, Comitetul pentru medicamente de uz uman din cadrul EMA a recomandat ca administrarea vaccinului antivariolic Imvanex să fie extinsă, pentru a include protecția adulților împotriva variolei maimuței. Potrivit autorității sanitare, vaccinul Imvanex, produs de compania daneză Bavarian Nordic, este autorizat în Uniunea Europeană din 2013 pentru prevenirea variolei. Acum, vaccinul a fost aprobat pentru a fi utilizat împotriva variolei maimuței, având în vedere similitudinea dintre acest virus și virusul variolei.