Sancțiunile împotriva Rusiei, prelungite până în ianuarie 2023. Ce a decis Uniunea Europeană

Sancțiunile împotriva Rusiei, prelungite până în ianuarie 2023. Ce a decis Uniunea EuropeanăSursa foto: Ukrainean PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Statele membre ale Uniunii Europene au decis marți, 26 iulie, prelungirea cu șase luni, până pe 31 ianuarie 2023, a sancțiunilor europene împotriva unor sectoare ale economiei ruse.

Sancțiunile UE au fost impuse inițial în 2014 după anexarea Crimeii. La acestea s-au adăugat noi pachete de sancțiuni după agresiunea începută de Rusia contra Ucrainei în dimineața zilei de 24 februarie. Consiliul European a impus măsuri restrictive care vizează 54 de persoane și 10 entități, inclusiv banca rusă Sberbank, ca răspuns la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Ultimele măsuri vin la câteva zile după ce ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a cerut UE să impună sancțiuni suplimentare Rusiei.

Consiliul Uniunii Europene, ce reunește statele membre, a semnalat într-un comunicat că sancțiunile prelungite acum constau într-un „spectru larg de măsuri sectoriale, care includ finanțele, energia, tehnologia și bunurile cu dublă utilizare (civilă și militară) industria, transporturile și bunurile de lux”. În plus față de aceste sancțiuni economice, UE a impus restricții pentru relațiile economice „cu peninsula Crimeea anexată ilegal și orașul Sevastopol, precum și cu zonele care nu se află sub controlul guvernului (ucrainean) în provinciile Doneţk și Lugansk”.

Sancțiunile mai prevăd restricții individuale împotriva unor persoane și entități. Ele constau în înghețarea activelor și restricții de călătorie în UE, precum și „măsuri diplomatice, informează Agerpres.

Sancțiuni de la începutul războiului

De la începutul războiului, Rusiei i-au fost blocate sume de bani cuprinse între 300 și 500 de milioane de dolari. De asemenea, sancțiunile împotriva Rusiei își arată efectul. Conform Băncii Centrale Ruse, rata inflației s-ar putea ridica la peste 20 la sută până la sfârșitul anului. Prețurile cresc deja, firmele se închid și tot mai mulți oameni își pierd locurile de muncă, inclusiv în aviația rusă.

Comisia Europeană a adoptat pe 15 iulie, al șaptelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care adăugă aurul rusesc pe lista de importuri interzise în UE și modifică unele restricțiile deja în vigoare pentru a evita îngreunarea exporturilor de alimente.

În dimineața zilei de 24 februarie, Vladimir Putin, liderul de la Kremlin, a ordonat trupelor rusești să invadeze Ucraina în ceea ce el a numit o operațiune militară specială de denazificare a țării.