Variola maimuței. Ce se ştie, de fapt, despre boală și despre cei afectați

Variola maimuței. Ce se ştie, de fapt, despre boală și despre cei afectați Sursa foto: trm.md

Potrivit unui studiu, majoritatea cazurilor recente de variola maimuței au fost transmise prin contact sexual, iar majoritatea covârșitoare a celor afectați au fost bărbați homosexuali.

Marea majoritate a cazurilor recente devariola a maimuței au fost transmise prin contact sexual, potrivit celui mai mare studiu de până acum, care arată, de asemenea, că majoritatea celor afectați au fost bărbați homosexuali.

Acest studiu, publicat  în revista științifică „New England Journal of Medicine", a analizat date de la peste 520 de cazuri din 16 țări diferite (Canada, Statele Unite, Europa etc.), repartizate pe două luni între sfârșitul lunii aprilie și sfârșitul lunii iunie.

În total, conform medicilor care au tratat aceste cazuri, 95% au rezultat din contact sexual.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Este important de subliniat că variola maimuței nu este o infecție cu transmitere sexuală în sensul tradițional; poate fi contractată prin orice contact fizic apropiat" cu o persoană infectată, a spus autorul principal al studiului, John Thornhill. "Dar munca noastră sugerează că cea mai mare parte a transmiterii de până acum este legată de activitatea sexuală".

Leziunile cutanate observate, în principal anale, pe organele genitale sau bucale, ar putea reprezenta zonele de inoculare, notează studiul.

Ce se știe despre variola maimuței

Analiza spermei a 32 de persoane a arătat prezența ADN-ului virusului în 29 de cazuri, dar sunt necesare studii suplimentare pentru a determina dacă transmiterea poate avea loc într-adevăr pe această cale.

În total, 98% dintre cazurile studiate au fost bărbați homosexuali sau bisexuali. Vârsta medie a fost de 38 de ani.

Aproape 41% erau infectați cu HIV, virusul SIDA, dar marea majoritate dintre ei erau în tratament. Nu s-au înregistrat decese printre cazurile studiate, iar majoritatea au fost cazuri uşoare.

Cu toate acestea, 13% au fost internați în spital. Principalele motive au fost durerea în regiunea ano-rectală sau infecțiile cutanate. Dar nu au fost observate complicații grave atunci. La 23 de persoane cu un istoric clar de infecție, perioada de incubație (înainte de apariția primelor simptome) a fost de o săptămână - dar ar putea varia de la 3 la 20 de zile.

După cum s-a raportat anterior, studiul evidențiază că simptomele observate diferă de cele observate de obicei în țările africane în care boala este endemică.

Mai ales faptul că erupțiile cutanate sunt concentrate în anumite zone. Leziunile au fost observate la 95% dintre oameni, inclusiv zona genito-anală în 73% din cazuri.

Numărul de leziuni a variat foarte mult de la persoană la persoană, dar în general a fost mai mic de 10.

Autorii avertizează astfel asupra riscului de a diagnostica greșit, crezând că au de-a face cu o infecție cu transmitere sexuală. (Rador)