EMA a autorizat un vaccin împotriva variolei maimuței. La nivel mondial, numărul cazurilor a ajuns la peste 15.300

EMA a autorizat un vaccin împotriva variolei maimuței. La nivel mondial, numărul cazurilor a ajuns la peste 15.300Sursa: Yasingport | Dreamstime.com

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a autorizat vineri extinderea utilizării unui vaccin contra variolei umane pentru a fi folosit și împotriva extinderii variolei maimuței. Vaccinul antivariolic Imvanex este autorizat în Uniunea Europeană din 2013 pentru prevenirea variolei.

Variola maimuței ar putea primi nivelul de alertă maximă din partea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Vaccinul împotriva variolei maimuței

Comitetul pentru medicamente de uz uman din cadrul EMA a recomandat ca administrarea vaccinului antivariolic Imvanex să fie extinsă, pentru a include protecţia adulţilor împotriva variolei maimuţei.

Potrivit autorității sanitare, vaccinul Imvanex, produs de compania daneză Bavarian Nordic, este autorizat în Uniunea Europeană din 2013 pentru prevenirea variolei.

Acum, vaccinul Imvanex a fost aprobat pentru a fi utilizat împotriva variolei maimuţei, având în vedere similitudinea dintre acest virus şi virusul variolei.

Directorul general al OMS s-a declarat joi „îngrijorat”' de creşterea numărului de cazuri de variola maimuţei în deschiderea reuniunii Comitetului de urgenţă, solicitând sfatul experţilor.

El are responsabilitatea de a declara o eventuală urgenţă de sănătate publică de importanţă internaţională, cel mai ridicat grad de alertă al agenţiei sanitare, pe baza recomandărilor Comitetului.

Câte cazuri de variola maimuței au fost înregistrate în România și în lume

Cele mai recente date publicate de Ministerul Sănătății arată că în țara noastră, până în prezent, 19 pacienți au fost diagnosticați cu variola maimuței.

În lume, situaţia s-a agravat în ultimele săptămâni, iar numărul cazurilor a ajuns în prezent la peste 15.300, identificate în 71 de ţări, potrivit celor mai recente statistici ale autorităţilor sanitare din Statele Unite (CDC), potrivit Agerpres.

Primul copil infectat cu variola maimuței

Primul caz de variola maimuței la copii a fost indetificat în Olanda, la un băiat cu vârsta mai mică de zece ani.

Copilul fusese vaccinat conform programului naţional de vaccinare olandez, nu avea antecedente medicale relevante şi a avut varicela la vârsta de 5 ani. Cu trei săptămâni înainte să se prezinte la spital, băiatul a prezentat o durere în gât fără febră, care a dispărut subit în ziua următoare.

O zi mai târziu, a călătorit în Turcia pentru o vacanță de o săptămână. După întoarcerea sa, a observat două mici leziuni cutanate rotunde pe maxilarul inferior stâng și pe obraz, informează Eurosurveillance.

Variola maimuței

Depistată pentru prima dată la om în 1970, variola maimuţei este mai puţin periculoasă şi contagioasă decât variola umană, eradicată în 1980.

Variola maimuţei debutează cu febră puternică şi se manifestă prin erupţii cutanate, urmate de formarea unor cruste. De cele mai multe ori este benignă şi se vindecă spontan după două sau trei săptămâni.

Ne puteți urmări și pe Google News