EMA vrea autorizarea vaccinului anti-COVID-19 produs de Valneva. Ce spun experții despre efectele acestui ser
- Emma Cristescu
- 24 iunie 2022, 08:47
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat autorizarea vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de compania farmaceutică Valneva pentru Europa. Experții au declarat că serul este potrivit pentru toate persoanele.
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat joi autorizarea vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de compania farmaceutică franco-austriacă Valneva pentru piaţa europeană.
Vaccinul a fost acceptat pentru persoanele cu vârste cuprinse în intervalul 18-50 de ani, întrucât deocamdată există prea puţine date medicale despre efectele pe care serul le produse la cele de peste 50 de ani, au precizat reprezentanţii EMA.
Comisia Europeană urmează să autorizeze noul ser. Vaccinul Valneva va deveni astfel cel de-al şaselea ser anti-COVID-19 acceptt în Uniunea Europeană.
"După o evaluare amănunţită, comitetul pentru medicamente de uz uman din cadrul EMA a ajuns, prin consens, la concluzia că datele asociate acestui vaccin sunt robuste şi întrunesc criteriile europene de eficacitate, siguranţă şi calitate", a anunţat EMA într-un comunicat.
Vaccinul Valneva va fi autorizat
Experţii europeni au examinat datele furnizate de studii şi teste clinice realizate cu acest vaccin începând din decembrie 2021, iar serul Valneva a fost deja autorizat în Marea Britanie în luna aprilie.
Vaccinul Valneva conține două doze şi are virusuri inactivate, care nu pot cauza o infecţie şi o boală, însă declanşează formarea de anticorpi neutralizanţi.
Potrivit EMA, experţii europeni nu au descoperit în totalitate eficacitatea acestui vaccin împotriva variantei Omicron.
Cele mai comune efecte secundare ce au fost observate sunt sensibilitate şi durere în zona vaccinării, oboseală, dureri de cap, dureri musculare, ameţeli şi vărsături.
Potrivit Reuters, vaccinul Valneva foloseşte o tehnologie care este folosită deja de mai multe decenii în vaccinuri create împotriva poliomielitei, gripei sezoniere şi hepatitei. Compania vrea să-i atragă pe cei ce au refuzat să se vaccineze până acum cu seruri bazate pe ARN mesager sau pe alte tehnologii noi.
Conform AFP, Valneva s-a confruntat cu mai multe probleme din cauza acestui vaccin: În septembrie 2021, Guvernul Marii Britanii, care plasase o comandă de 100 de milioane de doze, a decis să rezilieze acel contract, provocând scăderea acţiunilor companiei la bursă.
Și UE a amânat vaccinul Valneva, dar situația s-a remediat.