EMA recomandă reducerea la trei luni a intervalului dintre doza de rapel și cea de booster, în cazul vaccinului Moderna

EMA recomandă reducerea la trei luni a intervalului dintre doza de rapel și cea de booster, în cazul vaccinului ModernaSursa foto: Razvan Valcaneantu/EVZ

Forul european recomandă administrarea dozei booster la trei luni de la rapel. Până acum, intervalul era de șase luni. Unele țări recomandă deja o a patra doză de vaccin persoanelor aflate în grupe de risc.

Comitetul consultativ al Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) a recomandat vineri reducerea intervalului între a doua și a treia doză de vaccin anticoronavirus de la Moderna, de la 6 luni la 3 luni.

Mai multe țări europene, printre care Grecia și Franța, au redus deja intervalul dintre primele două doze și booster ale vaccinurilor anti-COVID-19, pe măsură ce varianta Omicron s-a răspândit rapid, scrie Mediafax.

Mai mult, unele state, au autorizat deja o a patra doză de vaccin pentru persoanele care fac parte din categoriile vulnerabile, în special celor peste 65 de ani, scrie Reuters.

Serul a fost aprobat și pentru copii

În decembrie, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a declarat că datele susțin administrarea sigură și eficientă a unui rapel la trei luni după primele două doze, fără a modifica recomandarea de șase luni.

Comitetul pentru medicamente de uz uman al EMA (CHMP)  a aprobat de asemenea și utilizarea vaccinului Moderna, Spikevax, la copiii cu vârste cuprinse între 6 și 11 ani. Serul fusese deja aprobat pentru adulți și copii de peste 12 ani. De asemenea, vaccinul Moderna poate fi folosit și ca doză de rapel pentru adulții care au primit în primă fază un alt tip de vaccin anticoronavirus.

În Statele Unite, Spikevax este autorizat ca o schemă primară de două doze și o doză de rapel pentru cei de peste 18 ani, iar autoritatea de reglementare în domeniul sănătății din țară a redus luna trecută intervalul dintre seria primară și cea de rapel, la cinci luni, de la șase luni.

Vaccin antigripal pe bază de ARN mesager

Moderna vrea să dezvolte și un vaccin antigripal pe baza tehnologiei ARN mesager. Oficialii companiei s-au arătat satisfăcuți de primele rezultate ale unui studiu clinic cu privire la vaccinul său experimental dezvoltat împotriva gripei. Acesta a furnizat rezultate promiţătoare într-o fază incipientă a unui studiu clinic.

Cu toate acestea, oficialii companiei americane au precizat că rezultatele sunt mai slabe decât cele generate de alte seruri de acelaşi tip aflate pe piață. Noul vaccin este conceput pentru a neutraliza toate cele patru tulpini principale ale virusului gripal.

Compania a arătat că nivelurile de anticorpi generate de vaccinul antigripal nu au fost la fel de robuste pentru categoria vârstnicilor. Aceștia au dat ca exemplu vaccinul antigripal Fluzone HD produs de compania Sanofi, care este mai eficient.

 

Ne puteți urmări și pe Google News