Noi dezvăluiri despre cazurile de Ciupercă neagră la pacienții români care au avut Covid. Infecția este periculoasă

Noi dezvăluiri despre cazurile de Ciupercă neagră la pacienții români care au avut Covid. Infecția este periculoasă Sursa foto: EEC-Razvan Valcaneantu

Dr. Răzvan Hainăroşie a vorbit despre cazurile de ciupercă neagră la pacienţii care au avut COVID-19. Trebuie spus că mai mulți români au s-au infectat cu ciuperca neagră considerată extrem de periculoasă.

Trebuie menţionat că sunt șase cazuri de ciupercă neagră (mucormicoză) care au fost depistate în România, la pacienții post-COVID, potrivit Ro Vaccinare. Dintre cei șase pacienți, patru au avut o evoluție favorabilă, unul a decedat, iar un altul se află la Terapie Intensivă, după ce a fost operat, mai anunța sursa menționată.

Dr. Răzvan Hainăroşie, directorul medical al Institutului de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţională ORL „Prof.Dr.D.Hociotă” din Bucureşti a spus că în vârful valului 4 de infectări cu COVID 19 medicii din unitatea sanitară au tratat mai mulţi pacienţi care au făcut o infecţie periculoasă numită Ciuperca neagră.

Ciuperca neagră afectează sinusurile, creierul și plămânii și poate fi fatală pentru pacienții diabetici sau cu imunitatea scăzută

Dr. Răzvan Hainăroşie: „Aceste cazuri au început să crească ca în vârful valului 4, când, evident, având un număr mai mare de pacienţi Covid pozitiv au început să apară şi astfel de cazuri. De principiu, o creştere de cazuri importantă asociată cu infecţia cu covid 19 a fost raportată prima dată de colegii din India, unde este şi o populaţie foarte mare, au avut şi foarte multe cazuri de Covid şi au şi o populaţie cu diabet zaharat extrem de importantă ca număr.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest moment, în spital mai avem un singur pacient cu mucormicoză şi care a avut Covid-19 în antecedent, pacientul deocamdată este stabil, sperăm să meargă bine ca şi ceilalţi pacienţi pe care i-am avut spitalizaţi de-a lungul timpului”, mai explică expertul.

Cele mai frecvente simptome: durerea facială, ptoza palpebrală, scăderea acuității vizuale, pierderea vederii, afectare sinusală cu risc de extindere cerebrală și pulmonară

Medicul mai spune că: „Până în acest moment în spitalul nostru internaţi au fost 4 pacienţi, iar doi au fost în alte spitale şi am oferit suportul nostru chirurgical colegilor din alte spitale, dar există şi alţi colegi în ţară care raportează un număr de infecţii cu mucormicoză. Lucrurile nu se opresc doar la spitalul nostru, care, evident, fiind un centru mare de ORL, numărul de cazuri care a ajuns la noi este puţin mai mare.

La mine în spital nu a existat niciun deces până în acest moment, din fericire, dar au existat în ţară şi alţi pacienţi care au decedat. De fapt şansa de supravieţuire a pacientului creşte simţitor şi este direct proporţională cu recunoaşterea bolii, cu iniţierea tratamentului antifungic şi cu intervenţia chirurgicală care îndepărtează tot ţesutul afectat de această ciupercă agresivă.

Ea se poate localiza în multiple zone, dar pacienţii de care ne-am lovit noi aveau localizare la nivel nazal şi la nivel sinuzal. Acest lucru face ca mortalitatea ei să meargă undeva la 40% în literatura de specialitate, dar această mucormicoză poate fi localizată şi la nivel pulmonar, unde noi, cel puţin, nu ne-am lovit de astfel de cazuri, până în acest moment”, a explicat medicul pentru news.ro.