A cumpărat o vază cu patru dolari și a aflat, după cinci ani, că valorează o comoară

A cumpărat o vază cu patru dolari și a aflat, după cinci ani, că valorează o comoară Vază veche de peste 1.000 de ani. Sursa foto Facebook

Fără să știe, o femeie pasionată de antichități a cumpărat o vază cu doar patru dolari, echivalentul a 19 lei, dar care s-a dovedit a fi o adevărată comoară.

Vază veche de peste o mie de ani cumpărată de la un magazin de antichități

Anna Lee Dozier a cumpărat în 2019 ceea ce la prima vedere părea a fi doar o vază un pic mai sofisticată. Cinci ani mai târziu, Anna a aflat pe ce comoară a pus mâna.

De fapt, vaza achiziționată de Anna Lee Dozier reprezintă un adevărat artefact încărcat cu mii de ani de istorie. A descoperit acest lucru după ce a vizitat Muzeul de Antropologie din Mexic, unde a văzut o vază similară cu cea achiziționată în 2019. Inițial a crezut că obiectul decorativ este o replică, veche de cel mult 30 de ani.

„Am văzut această vază și am presupus că era o reproducere pentru turiști. Chiar părea veche, dar mă gândeam la o vază veche de 20 sau 30 de ani”, a declarat Anna Lee Dozier pentru The Independent.

Ne puteți urmări și pe Google News
Vaza cumpărată de Anna

Vaza mayașă. Sursa foto: Anna Lee Dozier

Artefactul a aparținut indigenilor mayași

După vizita de la Muzeul de Antropologie, Anna s-a interesat în stânga și în dreapta despre valoarea artefactului. Persoanele contactate au îndrumat-o să ia legătura cu Ambasada Statelor Unite. Un demers pe care a refuzat să-l întreprindă, în schimb a cerut informații de la niște istorici.

„M-am întors în Washington DC fără să mă gândesc că ar putea fi într-adevăr ceva, și nu am vrut să deranjez ambasada, așa că am căutat pe Google niște profesori care erau experți în istoria mayașă sau mexicană”, a declarat Anna.

Vaza mayașă

Artefact vechi de peste 1000 de ani. Sursa foto: Facebook

Vaza a ajuns la Muzeul de Antropologie din Mexic

Doar că, istoricii n-au fost dornici să-i răspundă. Într-un târziu a contactat Ambasada Statelor Unite, unde a primit mai mult sprijin. Angajații ambasadei i-au cerut niște poze detaliate pentru a putea verifica autenticitatea artefactului.

O lună mai târziu s-a dovedit că, de fapt, Anna Lee Dozier nu a cumpărat o vază, ci o mică bucățică de istorie, o urnă ceremonială a civilizației mayașe care ar data între anii 200 și până în 800. Mai departe, femeia a fost contactată de Institutul Cultural din Mexic, pentru a returna artefactul. Într-un final vaza mayașă a ajuns la Muzeul de Antropologie din Mexic.