Unul dintre judecători a vrut să o condamne la 3 ani de închisoare cu suspendare, dar opinia majoritară a fost aceea de achitare.

Dosar desprins din cel al fostului ministru Laszlo Borbely

Dosarul acesteia  a fost desprins din cel al fostului ministru Laszlo Borbely şi al consilierului său, Szepessy Szabolcs, condamnat pentru corupţie. Borbely a scăpat de anchetele DNA după ce Parlamentul nu a avizat de două ori cererile DNA de ridicare a imunităţii ministeriale.

Laszlo Borbely este în prezent consilier de stat la cabinetul prim-ministrului Florin Cîţu şi coordonator al Departamentului de Dezvoltare Durabilă.

Verdictul definitiv de achitare a venit după ce, în camera preliminară, judecătorii au eliminat în baza deciziilor CCR probele obţinute de DNA cu SRI, informează g4media.ro.

Trimsă în judecată pentru luare de mită și trafic de influență

Fosta directoare din ministerul Mediului şi ministerul Muncii,  Georgeta Speranţa Ionescu (fostă Munteanu), a fost trimisă în judecată în decembrie 2017 de procurorii DNA Oradea pentru luare de mită şi trafic de influenţă, într-un dosar desprins din cele ale fostului ministru al Mediului, Laszlo Borbely, şi al consilerului său, Szepessy Szabolcs.

Directoarea a fost acuzată că a primit mită suma de 61.394 lei, reprezentând o parte din contravaloarea unui autoturism Audi A3, precum și o geantă Louis Vuitton în valoare de 6.300 lei. În schimbul banilor, directoarea a ajutat firma omului de afaceri Mircea Marcu să câştige o licitaţie privind lucrările de regularizare a văilor Agigea și Lazu din judeţul Constanța şi a alocat banii necesari investiţiei.

 Licitație „cu cântec”

„La data de 23.06.2010, pe site-ul Sistemului Electronic de Achiziții Publice a fost postat anunțul de participare la licitația publică pentru obiectivul de investiții ”Regularizarea văilor Agigea și Lazu, jud. Constanţa”.

După deschiderea ofertelor depuse de către participanți, activitate care s-a desfăşurat în data de 28.07.2010, asocierea din care făcea parte și societatea administrată de inculpatul Marcu Mircea s-a clasat pe locul al patrulea din cinci ofertanți.

Cu toate acestea, datorită influenței pe care inculpata Ionescu (fostă Munteanu) Speranţa Georgeta a lăsat să se creadă că ar avea-o asupra funcționarilor publici implicați în derularea procedurii de achiziție publică, asocierea de firme clasată pe locul al patrulea a fost declarată câştigătoare, iar contractul de lucrări a fost încheiat la data de 12.10.2010.

De menționat este faptul că, în momentul organizării licitaţiei publice, societatea comercială administrată de inculpatul Marcu Mircea nu deţinea nici utilajele necesare pentru executarea lucrărilor, nici angajaţi specializaţi în construcţii, nici experienţă şi nici resursele financiare pentru susţinerea lucrărilor”, arătau procurorii DNA într-un comunicat din decembrie 2017.

Interceptări din dosar

Procurorii aveau la dosar interceptări cu directoarea economică Georgeta Speranţa Ionescu discutând cu consilerul lui Borbely despre maşina pe care urma să şi-o ia cu banii despre care anchetatorii susțineau că proveneau din şpagă.

„Speranţa Ionescu: Deci, Audi A3… Mini Cooper sau,… Mercedes clasa A
Szepessy Szabolcs: A3.
Speranţa Ionescu: A3? (râde)
Szepessy Szabolcs: Cooper-u’… sau Cooper-u’ sau A3-u’.

Speranţa Ionescu: Sau Mini Cooper-u sau A3-u? A3-u, tu, că-n Mini Cooper zici că sunt păpuşă.
Szepessy Szabolcs: Eu zic ca A3-u’ e o maşina bună.
Speranţa Ionescu: A3-u’?
Szepessy Szabolcs: (neinteligibil), nu?
Speranţa Ionescu: Da, da. Da, da, da. La asta visam eu.”

Poşeta Louis Vuitton a fost cumpărată de omul de afaceri Mircea Marcu de la un magazin aflat într-un hotel de 5 stele din Bucureşti şi a costat 6.300 de lei. Potrivit interceptărilor, directoarei nu i-a plăcut culoarea aşa că s-a decis să o schimbe.

„Speranţa Ionescu: Şi-n rest ce să-ţi spun? Am fost, mi-am schimbat geanta… Este albastră!
Szepessy Szabolcs: Im.
Speranţa Ionescu: Este bleumarin. Albastru închis, dar nu e neagră!”

Mită pentru contractele de regularizare a râurilor

Laszlo Borbely, fost  ministru al Mediului în Cabinetul Boc, și consilierul lui, Szepessy Szabolcs, au fost vizaţi de DNA pentru şpăgi pentru contracte de regularizare a unor albii de râuri. Doar consilierul Szepessy Szabolcs a putut fi anchetat întrucât, în 2015, Parlamentul a respins de două ori cererile DNA de ridicare a imunității parlamentare a fostului ministru Lazslo Borbely. În 2016, consilierul lui Borbely a primit doi ani și jumătate de închisoare pentru complicitate la trafic de influență.

Laszlo Borbely este consilier de stat la cabinetul prim-ministrului Florin Cîţu şi coordonator al Departamentului de Dezvoltare Durabilă.