Ingredientul nelipsit de pe masa românilor. Cum îl prepari acasă fără aditivi și conservanți
- Andrei Arvinte
- 24 noiembrie 2024, 16:00
Muștarul este condimentul care nu lipsește de pe masa românilor mai ales atunci când se servesc tradiționalii mititei. Contrastul perfect pe care-l oferă mâncărurilor mai grase și mai dulcege a făcut ca acest ingredient să treacă bariera timpului și să fie în preferințele oamenilor de peste 4000 de ani. Magazinele oferă, astăzi, tot felul de sortimente. Dar multe dintre ele conțin arome sintetice și aditivi, care nu oferă savoarea ingredientului original, ba chiar ne afectează sănătatea.
Tocmai de aceea, muștarul preparat în casă este mult mai gustos. Boabele albe sau galbene sunt preferate pentru culoarea finală.
Primul pas pentru a prepara muștar în casă este opărirea boabelor. Apoi, ele se lasă la macerat în apă și oțet. Se combină cu mirodenii aromatice precum ienibaharul sau nucșoara și se îndulcesc cu puțină miere.
Pasta rezultată se lasă 2–3 zile la rece, în borcane închise etanș, pentru a nu căpăta gust amărui și pentru a se "împrieteni" cu aromele celorlalte mirodenii.
Muștar de casă Dijon, ingrediente
- 1/4 cană semințe de muștar maronii
- 1/4 cană semințe de muștar galben măcinate
- 1/2 cană vin alb sec
- 1/2 cană oțet de vin alb
- 1/2 linguriță sare fină
- 1 linguriță zahăr brun (opțional)
- ¼ linguriță de ghimbir măcinat
Mod de preparare
Semințele de muștar se pun la macerat în vin și oțet într-un vas de sticlă, se acoperă și se lasă la înmuiat timp de 2 zile. Apoi, compoziția se pune în blender.
Se adaugă sare și zahăr și puțin ghimbir și se amestecă până se formează pasta de muștar. La final, pasta de muștar într-un borcan se lasă la rece încă două zile.
Istoria muștarului
Călătoria în timp a muștarului a început cu 2000 de ani înainte de Hristos. El se folosea în Valea Indusului, în Asia de Sud.
Romanii au fost cei care l-au folosit la adevărata lui valoare. Prima rețetă de muștar a fost descoperită într-o carte de bucate care datează de la sfârșitul secolului al V-lea.
În acea perioadă, romanii aduseseră deja planta de muștar în Europa, iar călugării din Saint-Germain de Pres, în apropiere de Paris, se îndeletniceau cu fabricarea pastei de muștar.
În Antichitate, muștarul erau folosit pentru a condimenta carnea. Încă din acea perioadă s-a constatat că muștarul ajută digestia, calmează durerile de stomac, ajută inima, stimulează circulația și metabolismul și are proprietăți antiinflamatorii.