Greșeli frecvente la gătirea orezului. Tehnici simple pentru o mâncare reușită

Greșeli frecvente la gătirea orezului. Tehnici simple pentru o mâncare reușităMâncare cu orez. Sursa foto: Pixabay

Orezul este nelipsit în bucătăria românească. La prima vedere, pașii pentru gătirea orezului par destul de simpli: fierbeți apa cu un pic de sare, adăugați orezul și lăsați-l până când devine pufos. Și totuși, nu este chiar așa, deoarece sunt câțiva pași adesea trecuți cu vederea.

Orezul trebuie preparat într-un anumit fel

Din fericire, odată ce veți cunoaște cele mai frecvente greșeli atunci când gătiți orezul, este destul de ușor să le evitați și să faceți o mâncare perfectă. Aceste greșeli vă pot face orezul gomos, gros, uscat și ars, făcând în cele din urmă ca boabele în loc să fie separate și fragede, să devină ca o cremă de orez inestetică.

Mai jos vă arătăm ce nu ar trebui să faci niciodată atunci când gătești orezul:

Nu clătiți orezul înainte de a-l găti

Spălarea orezului înainte de gătit poate părea inutilă, dar nu este așa. Dacă aveți tendința de a sări peste acest pas, luați în considerare adoptarea obiceiului. Clătirea orezului este esențială pentru curățarea lui, deoarece îndepărtează praful care s-ar fi putut așeza în timpul procesării.

De asemenea, reduce excesul de amidon, deschizând calea pentru o  mâncare mai bună de orez. Dacă gătiți orez fără să-l clătiți în prealabil, puteți obține o peliculă ciudată deasupra. Acest lucru este cauzat de excesul de amidon care se dizolvă în apă. Când apa se evaporă, lasă în urmă o textură nedorită de gumă.

Orez Prajit, Mâncarea ThailandezaOrezul trebuie preparat într-un anumit fel. Sursa foto: Pixabay

Ghicirea raportului apă-orez

O altă greșeală obișnuită este să arunci apă și orez într-o oală și presupunând că, dacă există prea mult lichid, pur și simplu se va găti. Dar este destul de dificil să te recuperezi după un raport incorect apă-orez, deoarece este nevoie de cantitatea potrivită de lichid pentru a rehidrata corect orezul.

Dacă folosești prea multă apă, ai putea avea boabele de orez macerate, în loc de o textură „al dente”. În acest stadiu mâncarea este compromisă. Și tot ce îți mai  rămâne de făcut este să mai adaugi apă și să faci un terci de orez. În cealaltă situație, în care ai pus de la început prea puțină apă, vei obține un orez fiert insuficient, care va trozni în dinți și nu va fi plăcut.

Gătirea orezului la foc prea mare

Contrar credinței populare, gătitul orezului la foc mare nu va accelera procesul. În schimb, lichidul se poate evapora înainte ca orezul să fie complet gătit și, în consecință, rezultatul va fi un orez insuficient gătit sau ars.

Cea mai bună metodă de gătire este să aduci apa la punctul de fierbere, apoi să reduci focul la minim înainte de a adăuga orezul. Acest lucru permite ca exteriorul și interiorul orezului să se gătească în ritmuri similare, asigurând boabe fierte uniform.

Usd, Orez, Produse AlimentareOrezul trebuie preparat într-un anumit fel. Sursa foto: Pixabay

Orezul brun amestecat cu orezul alb

Folosirea aceleiași metode de gătit pentru orezul brun și alb nu este cea mai bună alegere. Asta pentru că orezul brun necesită mult mai mult timp și apă pentru a fi pregătit.

În privința raportului apă/orez, pentru fierberea orezului brun cu bobul lung se va folosi o ceașcă și un sfert de apă la o ceașcă de orez. Iar pentru cel cu bob rotund, o ceașcă și jumătate de apă la o ceașcă de orez. Pentru fiecare ceașcă de orez se va adăuga în apă și un sfert de linguriță de sare. Fierberea trebuie să aibă loc la foc mic, constant, într-un vas acoperit cu capac. Este indicată și oala sub presiune.

Orez Alb, Orez, Cină, BucătărieOrezul trebuie preparat într-un anumit fel. Sursa foto: Pixabay

Amestecarea orezului în timp ce se gătește

Mulți oameni amestecă în orez în timp ce acesta se gătește, ceea ce este o mare greșeală. Dacă faci acest lucru boabele se pot rupe, rezultând mai multe bucăți neuniforme. Ceea ce duce la o textură gumoasă. Gătitul orezului ar trebui să fie un proces fără mâini.

Bucățile mici de orez se vor găti mai repede și se vor dezintegra, rezultatul fiind un preparat hibrid, jumătate orez și jumătate budincă. Dacă vrei să verifici orezul pentru a vedea dacă e gata, gustă câteva boabe sau folosește o furculiță pentru a-l împinge ușor de pe marginea vasului și a vedea dacă a mai rămas apă la fund.

Nu lăsați orezul să stea după gătit

O altă greșeală pe care gospodinele e atunci când gătesc orezul îl servesc imediat. Consecința este un orez mai puțin pufos, plus o textură neuniformă. Așa că ar fi bine ca mâncarea să fie lăsată un pic să se odihnească câteva minute. Astfel îi permiți să absoarbă apa complet, iar înainte de a-l servi, răsfiră-l ușor cu ajutorul unei furculițe, scrie marthastewart.com.

Ne puteți urmări și pe Google News