Moartea unui adolescent obligă Guvernul să modifice legea sănătății. Actul normativ a apărut în Monitorul Oficial

Moartea unui adolescent obligă Guvernul să modifice legea sănătății. Actul normativ a apărut în Monitorul OficialMedici. Sursa foto: pixabay.com

Ministerul Sănătății a fost nevoit să propună modificarea Legii sănătății după ce un adolescent a murit. Actul normativ a fost adoptat de Guvern și a fost publicat în Monitorul Oficial.

Un adolescent de 16 ani a murit la spitalul din Târgu Jiu, după ce medicii au refuzat să-l opereze. Băiatul a agonizat ore întregi pe un pat de spital așteptând o ambulanță care a ajuns prea târziu.

Ministerul Sănătății obligat să schimbe legea

Guvernul a fost obligat să adopte o Ordonanță de urgență, propusă de Ministerul Sănătății, pentru ca tragedii asemenea celei de la Târgu Jiu să fie evitate. Legea sănătății a fost modificată și publicată în Monitorul Oficial. Medicii de adulți vor putea interveni pentru a ajuta minorii, în cazuri de urgență, fără să fie trași la răspundere dacă nu-și pot salva pacienții.

Dacă un minor are o urgență care îi pune viața în pericol, medicii de adulți pot interveni. Este vorba despre situații precum cea de la Târgu Jiu. Cei doidoi chirurgi pediatricidin această unitate, nu erau disponibili. Doctorii pentru adulți care intervin pentru a salva viața copilului nu vor fi considerați răspunzători pentru eventuale prejudicii, dacă acționează cu bună credință.

Această reglementare, propusă de Ministerul Sănătății, completează un articol care există deja în Legea Sănătății. Articolul respectiv stabilește că medicii trebuie să acționeze în limitele competențelor cu excepția cazurilor în care viata pacientului este pusă în pericol.

Alexandru Rafila și Marcel Ciolacu

Alexandru Rafila și Marcel Ciolacu. Sursă foto: Facebook

Alte modificări la Legea Sănătății

O altă modificare propusă de Ministerul Sănătății, clarifică situația pacienților cu vârste cuprinse între 18 și 21 de ani. Articolul precizează că aceștia pot primi în continuare tratament în spitalele de pediatrie.

Este vorba despre acei pacienți care suferă de boli rare și care au împlinit 18 ani, dar pentru care nu s-a facut tranziția spre medicii de adulți.

Anumiți manageri de spitale susțin faptul că au nevoie de mai multe reglementări legislative în astfel de cazuri. Ei susțin că ar fi nevoie de circuite separate pentru pacienții cu vârste între 18 și 21 de ani față de cele pentru minori.

Ambulanta

Ambulanta Sursa foto. EVZ

Tragedia care a obligat Ministerul Sănătății să modifice legea

Un adolescent de 16 ani a murit la spitalul din Târgu Jiu, după ce a fost diagnosticat cu peritonită. Aceasta este tragedia care i-a obligat pe Alexandru Rafila și Ministerul Sănătății să modifice legea.

Adolescentul a fost ținut mai multe ore în camera de gardă deoarece medicii au refuzat să-l opereze. În ciuda urgenței, ei au refuzat să-l opereze, pe motiv că nu sunt specializați în chirurgie pediatrică. Au decis să-l transfere la spitalul din Craiova, dar ambulanța nu a sosit la timp.

La Spitalul Județean din Tîrgu Jiu este angajat doar un chirug pediatru, care se afla în concediu medical. Un al doilea chirurg pediatru acordă consultații, la policlinica spitalului, în baza unui contract de prestări servicii. Însă nici acesta nu era disponibil.