Șeful MI5: ISIS, AlQaeda, Rusia și Iranul „mă îngrijorează cel mai mult.”

Șeful MI5: ISIS, AlQaeda, Rusia și Iranul „mă îngrijorează cel mai mult.” Ken McCallum / sursa foto: Wikipedia

Apariție rară în public a șefului MI5, Ken McCallum, care include și avertismente clare despre Rusia, Iran și presiunile financiare asupra serviciului de informații în sine.

ISIS, un motiv de îngrijorare pentru MI5

ISIS și-a reluat eforturile de a exporta terorismul în Marea Britanie, a declarat șeful MI5, avertizând că aceasta este amenințarea care „mă îngrijorează cel mai mult.”

Ken McCallum, directorul general al serviciului de securitate MI5, a oferit marți prima actualizare a amenințărilor din Regatul Unit de la 2022, oferind o evaluare cuprinzătoare a amenințărilor din Orientul Mijlociu, Rusia — și mult mai aproape de casă.

AlQaeda încă vie în conștiința oamenilor

El a avertizat că acum există o amenințare crescută de terorism din partea AlQaeda „și în special” din partea ISIS, cunoscută și sub numele de Statul Islamic și Daesh. Grupul a intrat în conștiința internațională în 2014, când militanții săi au preluat mari părți din nord-vestul Irakului și estul Siriei.

„Astăzi, Statul Islamic nu mai este forța care era acum un deceniu, dar după câțiva ani de a fi ținut bine înapoi, și-au reluat eforturile de a exporta terorismul,” a declarat el într-o conferință de presă în centrul Londrei.

McCallum a subliniat că atacul mortal din martie asupra sălii de concerte din Moscova, efectuat de ramura ISIS-K, este ca o „demonstrație brutală a capacității sale.”

Șeful MI5, agenția care supraveghează contrainformațiile interne, a declarat că, doar în ultima lună, mai mult de o treime din investigațiile prioritare ale MI5 au avut „o formă de legătură ... cu grupuri teroriste organizate din străinătate.”

Rusia și Iranul supravegheate de MI5

McCallum a folosit, de asemenea, apariția sa la Londra,  pentru a avertiza cu privire la influența malefică în creștere a Rusiei și Iranului pe teritoriul Regatului Unit și a specificat „agresiunea de stat crescută” din partea celor două țări.

MI5

MI5 / Sursa foto: dreamstime.com

El a spus că numărul anchetelor MI5 privind statele ostile, cum ar fi Rusia și Iranul, a crescut cu aproape jumătate într-un singur an. Agenția de informații rusă GRU este, a spus el, într-o „misiune susținută de a genera haos pe străzile britanice și europene.”

Peste 750 de diplomați ruși, „marea majoritate dintre ei spioni”, au fost expulzați din Europa de când Vladimir Putin a invadat Ucraina, a spus el. Marea Britanie a expulzat ceea ce consideră a fi ultimul ofițer de informații militare rus rămas în țară la începutul acestui an.

MI5 atrage atenția asupra atacurilor cibernetice ale Rusiei

Și totuși, amenințarea a apărut în altă parte. Tactica Europei de „da-i afară, ține-i afară” în ceea ce privește ofițerii de informații a dus, după cum a subliniat McCallum, la o dependență crescută de atacurile cibernetice din partea Rusiei.

Anul acesta a fost, de asemenea, martorul unei creșteri a utilizării intermediarilor, cum ar fi operativi de informații privați și criminali din Regatul Unit și din străinătate, pentru a face „munca murdară” a statelor ostile, a spus el.

Într-un mesaj adresat potențialilor criminali pregătiți să accepte bani din Iran sau Rusia pentru a comite acte ilegale în Regatul Unit, el a spus: „Este o alegere pe care o veți regreta.”

El a descris amenințarea Iranului pentru Marea Britanie ca fiind în creștere într-un „ritm și la o scară fără precedent” și a spus că Marea Britanie a răspuns la 20 de comploturi „potențial letale” susținute de Iran din 2022.

Șeful MI5 mai puțin belicos în privința Chinei

McCallum a fost notabil mai puțin belicos în privința Chinei, în timp ce dezbaterea se intensifică în politica britanică despre cea mai bună abordare a Beijingului. „China este diferită,” a spus el. „Relația economică dintre Regatul Unit și China susține creșterea Regatului Unit, care stă la baza securității noastre.”

Când a fost întrebat despre o aparentă lipsă de critică față de Beijing, McCallum a spus că „nu a intenționat să diminueze” importanța amenințării din partea Chinei și că focusul MI5 este „neschimbat.”

„Alegerea este complexă și, pe bună dreptate, revine miniștrilor să ia deciziile strategice majore privind relația noastră cu China,” a spus el.

Numărul cazurilor în lucru au crescut în MI5

Cu puțin de două săptămâni până votul bugetului guvernului din Marea Britanie, McCallum a declarat că „alocarea capacității noastre finite” este acum „mai dificilă decât îmi amintesc în cariera mea.”

În ultimii trei ani, numărul cazurilor în lucru ale MI5 implicând persoane sub 18 ani implicate în terorism a crescut de trei ori. Acum reprezintă 13% din cazuri, a spus el.

MI5 „are acum o viață incomodă” decizând ce să prioritizeze și ce lucruri „pur și simplu nu putem ajunge la ele,” adăugând: „Asta ne pune sub o presiune destul de mare.”

Ne puteți urmări și pe Google News
Revista presei