Cum au devenit rechinii supraviețuitorii supremi ai pământului

Cum au devenit rechinii supraviețuitorii supremi ai pământului Rechin. Sursa foto: pixabay.com

Rechinii sunt unii dintre cei mai feroce și misterioși prădători pe care lumea noastră i-a cunoscut vreodată. Cu o istorie care se întinde pe aproximativ o jumătate de miliard de ani, linia genealogică a rechinilor a produs puternicul megalodon, bizarul helicoprion cu falcă de fierăstrău și temutul mare rechin alb. Dar cum au reușit?

Inventivitatea rechinilor

John Long, profesor de paleontologie la Universitatea Flinders din Australia, cercetează rechinii antici și alți pești fosilizați de mai bine de 40 de ani. În ultima sa carte, "The Secret History of Sharks" (Ballantine Books, 2024), Long spune povestea incredibilă a evoluției rechinilor. El a dat detalii pentru Live Science despre ceea ce a descoperit.

Sursa foto: Sergey Uryadnikov | Dreamstime.com

„Au fost inventivi și adaptativi. Sunt singurul grup de creaturi cu coloana vertebrală și maxilare de pe planetă care au supraviețuit tuturor celor cinci extincții în masă majore. Și nu este vorba despre faptul că au spus: Oh, urmează un eveniment de extincție masivă; va trebui să mă adaptez din nou. Este vorba despre faptul că, în orice moment în care au avut loc aceste extincții în masă, rechinii erau suficient de variați, astfel încât cel puțin unele linii ale lor au supraviețuit.

Pe măsură ce și-au dezvoltat un plan corporal superior, ceea ce s-a întâmplat în perioada Devoniană (acum 419 milioane - 359 milioane de ani), rechinii arătau foarte mult ca rechinii de astăzi. Acest plan corporal le-a permis să se diversifice mult mai rapid, astfel încât fiecare eveniment de extincție în masă a avut un efect din ce în ce mai redus asupra lor din acel moment”, a detaliat profesorul John Long.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rechinii s-au adaptat la orice resursă alimentară

John Long

Profesorul John Long. Sursa foto: Live Science

Autorul cărții „Istoria secretă a rechinilor” a mai spus că rechinii au început să se diversifice în perioada devoniană pentru a dezvolta tipuri de plăci dentare zdrobitoare, precum și dinți ascuțiți, perforanți, sfâșietori și tăietori:

„Au dezvoltat chiar și hrănirea prin filtrare cu mult înaintea oricăror alte vertebrate. Așadar, au avut întotdeauna această capacitate de a fi foarte plastici în dezvoltarea lor dentară, creând noi tipuri de dinți și noi țesuturi dentare. Acesta a fost unul dintre cele mai mari atuuri ale lor, aproape ca un fel de cuțit elvețian de dentiție, de adaptare, care le permitea să se adapteze la orice fel de resursă alimentară existentă”.

 

Revista presei