Credit Suisse, luată în vizor de Autoritatea de reglementare financiară. Multe nereguli, investigate

Credit Suisse, luată în vizor de Autoritatea de reglementare financiară. Multe nereguli, investigate Sursa foto: Pincasso | Dreamstime.com

Credit Suisse, luată în vizor. Autoritatea de reglementare elveţiană a pieţelor financiare, FINMA, a ordonat un audit al gestionării de către Credit Suisse a evenimentelor care au dus la dispariţia sa în 2023.FINMA analizează cele 15 luni anterioare fuziunii orchestrate de stat, din martie anul trecut, pentru care aproape o duzină de angajaţi actuali sau foşti ai celor două bănci au fost luați la întrebări.

Credit Suisse a fost luată în vizor

Pentru a efectua auditul managementului crizei al băncii, FINMA a angajat firma de avocatură Wenger Plattner, care s-a ocupat de interviuri. Această numire a urmat unui ordin ”secret” emis de FINMA în septembrie 2023 prin care a informat băncile că doreşte să revizuiască modul în care Credit Suisse a gestionat criza.

Credit Suisse

Sursa: Arhiva EVZ

Autoritățile, induse în eroare de fosta conducere

Interviurile cu personalul ar trebui să arate dacă autorităţile au fost induse în eroare de fosta conducere sau nu. FINMA şi Wenger Plattner, Ministerul de Finanţe elveţian şi Banca Naţională Elveţiană nu au dorit să ofere detalii.

credit suisse

Sursa foto: dreamstime

Ancheta cuprinde întrebări precum momentul în care a devenit clar că Credit Suisse nu mai poate fi salvată, cum era lichiditatea băncii, cum arăta capitalul propriu şi cum era managementul său în general. Într-un raport emis în decembrie, FINMA a spus că banca a fost aproape de a exploda cu luni înainte de preluarea sa şi a cerut prerogative mai mari pentru a supraveghea băncile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Raportul va fi prezentat în acest an

O comisie parlamentară elveţiană care a investigat modul în care autorităţile au gestionat dispariţia băncii își va prezenta raportul în cursul acestui an.

Autorităţile elveţiene au stabilit în aprilie un pachet de măsuri - inclusiv cerinţe mai stricte de capital pentru UBS - menite să prevină repetarea crizei. Criticii preluării Credit Suisse susţin că autorităţile elveţiene ar fi putut menţine banca să funcţioneze ca o afacere separată, dar că nu le-a interesat. Autoritățile au spus că au încercat să salveze banca.

Revista presei