Alimentul care poate întârzia îmbătrânirea. E nelipsit din bucătăria românilor
- Mădălina Sfrijan
- 12 septembrie 2024, 19:15
Durata de viață este strâns legată de modul de trai al fiecărei persoane, dar și de alimentație. Pentru o sănătate de fier, nutriționiștii spun că legumele nu ar trebui să lipsească din mesele zilnice. Pe lista celor pline de proteine se află fasolea, pe care românii o folosesc în prepararea diferitelor mâncăruri tradiționale.
Fasolea, sursă importantă de proteine
În bucătăria românească, fasolea este folosită pentru pregătirea ciorbelor, a ghiveciului de legume sau a tradiționalului preparat cu afumătură. Nutriționiștii susțin că acest aliment este la fel de bogat în proteine precum carnea și ar trebui inclus în alimentația persoanelor de peste 50 de ani.
Totuși, specialiștii spun că este important și modul în care fasolea este preparată. Dacă este gătită cu mult ulei și afumătură, aceasta poate aduce un aport caloric mare. În schimb, cei care aleg să o consume în salate se pot bucura de beneficiile acestui aliment.
Mai sățioasă decât carnea
Boabele de fasole au un conținut ridicat de proteine, dar și de minerale și vitamine. Inclusivă în alimentație săptămânal, aceasta poate contribui la reducerea colesterolului LDL.
Mai mult, puține persoane știu că acest aliment conține colagen, care este necesar pentru tonusul persoanelor de peste 50 de ani. Colagenul din fasole poate ajuta la producerea vitaminei D, dar și la întărirea masei musculare, arată Gândul.
În plus, fierul pe care îl conține previne anemia și problemele la nivelul oaselor. De asemenea, aceasta are un conținut bogat de magneziu și potasiu, ambele fiind importante pentru funcționarea tensiunii arteriale în parametri.
Cum ar trebui preparată fasolea
Acest aliment are un timp de gătire mai ridicat, iar multe persoane preferă să o cumpere la conservă. De cele mai multe ori, conservele au un conținut mare de aditivi, care pot dăuna organismului. O metodă sigură este să o fierbi acasă, schimbând apa o dată în timpul procesului.
Fasolea roșie poate fi adăugată în salatele cu ton și porumb sau poate fi folosită pentru prepararea pastelor tartinabile de post.