Raluca Turcan: PNL a inclus în PNRR obligaţia de reformă a pensiilor

Raluca Turcan: PNL a inclus în PNRR obligaţia de reformă a pensiilor Raluca Turcan Sursa foto: Facebook

București. Ministrul Culturii, Raluca Turcan, spune că reforma pensiilor a fost introdusă de PNL în PNRR, pe vremea când ocupa portofoliul de la Muncă. În acest context, ea a afirmat că realizările PNL sunt acum trecute cu vederea.

Ministra Culturii a precizat că a inclus în PNRR obligația de reformă pentru a corecta problemele din sistemul de pensii. Ea a arătat că nu a putut face și recalcularea pensiilor deoarece dosarele de pensionare nu erau digitalizate.

Raluca Turcan își asumă reforma pensiilor

Fostul ministru al Muncii a afirmat că, realizările PNL în domeniul reformării pensiilor sunt trecute cu vederea în actualul context politic. Raluca Turcan a afirmat că recalcularea pensiilor nu s-a putut face în mandatul său deoarece dosarele de pensii erau cu şină, iar nu digitalizate. Ea spune că PNL a avut un rol important în procesul de reformare a sistemului de pensii publice.

„Situaţia este profund debalansată şi, din nefericire, chiar şi acolo unde sunt nişte lucruri vădit făcute de PNL riscă fie să fie trecute cu vederea, fie să fie transformate.  Ca fost ministru al Muncii, nu pot să nu mă gândesc de fiecare dată la subiectul pensii. Pe partea de pensii în România, oricât de politician ai fi, nu poţi să ignori consistenţa prezenţei PNL în măsurile de reformă”, a declarat Raluca Turcan.

Ne puteți urmări și pe Google News

Turcan a afirmat că la momentul preluării mandatului de la Ministerul Muncii, reforma pensiilor nu exista în PNRR. Aceasta cu toate că era așteptată de foarte mulți ani de pensionarii care se considerau nedreptățiți. Ea a spus că a introdus această reformă pentru ca indiferent de premier sau de ministru muncii, măsurile așteptate de pensionari să fie realizate.

„Am inclus în PNRR obligaţia de reformă, ca, indiferent cum se numeşte ministrul muncii, indiferent cine-i premier, indiferent de cât de greu şi poate ce priorităţi mai sunt, să ai obligaţia să faci această reformă şi să corectezi o problemă care îi doare pe toţi pensionarii”, a mai declarat Raluca Turcan.

Pensionari reglementări pentru pensionari

Pensionari. Sursa foto: Inquam Photos

Problemele cu care s-a confruntat la preluarea mandatului

Raluca Turcan a declarat că la preluarea mandatului de ministru al Muncii, recalcularea pensiilor nu se putea realiza. Toate dosarele de pensionare erau în format fizic, pe hârtie, și era nevoie de digitalizare. Astfel, deși procedura de recalculare a început încă din anul 2005, însă până în 2007 s-a reușit doar recalcularea a 1,5 milioane de pensii. Procesul era foarte greoi din cauză că nu exista digitalizare.

 „Şi atunci, gândiţi-vă că în anul 2005 s-a încercat o recalculare a pensiilor şi din 2005 până în 2007 s-au recalculat vreo 1,5 milioane de pensii. De ce? Pentru că dosarele erau în format cu şină. Vă daţi seama cum ar fi fost la aproape 5 milioane de pensii să faci o recalculare pe dosar cu şină. Deci, acum putem să facem simultan recalcularea odată cu schimbarea legii, pentru că dosarele sunt digitizate”, a precizat Raluca Turcan.

Pe de altă parte, Turcan acuză USR pentru introducerea pragului de 9,4% din PIB la bugetul pensiilor publice. Potrivit spuselor sale, introducerea acelui procent nu s-a făcut cu consultarea sa ori a aparatului de specialitate din Ministerul Muncii. Mai mult, a spus, negocierile cu Comisia Europeană ar fi fost secretizate de Ministerul Fondurilor Europene, la acea vreme.

„Acel 9,4 a fost o gogoriţă impusă de ministrul Fondurilor Europene de la acea vreme, membru USR, fără consultarea mea, fără ştiinţa aparatului din Ministerul Muncii, în condiţiile în care procentul pe care noi îl dădeam pentru sustenabilitatea pensiilor era cu totul şi cu totul diferit. Am aflat în conferinţă de presă de la ministrul Fondurilor (…) toată negocierea cu Comisia Europeană a fost secretizată de Ministerul Fondurilor Europene la acea vreme. Asta vă spun în calitate de fost ministru al Muncii şi deţinător de măsuri pe PNRR”, a precizat Raluca Turcan.

Nicolae Ciucă, președintele PNL, Ciolacu, alegeri prezidențiale

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă Sursa: Inguam Foto/George Călin

Raluca Turcan anticipează o perioadă tensionată în coaliție

Ministrul PNL a comentat și relația din coaliția de guvernare, dintre PSD și PNL. Potrivit spuselor sale, pe măsură ce se apropie data alegerilor prezidențiale, lucrurile vor deveni tot mai tensionate. În prezent, Raluca Turcan a estimat nivelul tensiunilor din coaliție undeva la șase intensitate.

„Anticipez o perioadă foarte tensionată, cu cât se apropie alegerile, pentru că PNL şi PSD sunt cele mai mari prime două partide din România şi, evident, au prima şansă să ducă şi candidaţii la preşedenţie în turul doi, iar dacă lucrul acesta se întâmplă, competiţia prezidenţială, finala prezidenţială va fi între candidatul PNL şi candidatul PSD, lucru care va tensiona probabil foarte mult activul de partid şi oamenii cu funcţii”, a declarat Raluca Turcan.

Mai mult, ea a subliniat că tensiunile dintre PNL și PSD în teritoriu sunt mult mai intense. În acest sens a dat exemplul județului pe care îl reprezintă, Sibiu. Aici, a spus Raluca Turcan, PSD și PNL sunt în opoziție, iar de multe ori disputele sunt nefondate.

„Însă realitatea este că teritoriu, PNL şi PSD sunt într-o adversitate mult mai puternică decât este acum la nivel naţional. Vă dau exemplul Sibiului. Sunt preşedinte de organizaţie PNL de la Sibiu şi cel mai puternic adversar al PNL-ului în Sibiu a fost constant PSD-ul şi pe lucruri nefondate, în condiţiile în care măsurile guvernamentale sau din administraţia locală sunt cunoscute”, a explicat Turcan.

 

Revista presei