Turcan și Budăi, în scandalul căminelor groazei. Rolul pe care l-au avut în procesul de autorizare
- Ionel Sclavone
- 13 iulie 2023, 18:11
Numele Ralucăi Turcan, fost ministru al Muncii, înainte de Marius Budăi, apare pe documentele de acreditare a asociației Sf. Gabriel cel Viteaz, care a administrat cele două centre. Documentul semnat de Raluca Turcan datează din luna marite a anului 2021. Potrivit unor surse politice, Raluca Turcan a semnat acreditarea, conform procedurilor legale, în baza verificărilor făcute în teren de inspectorii AJPIS. Ulterior, au apărut neregulile care i-au fost semnalate lui Marius Budăi.
Fost ministru al Muncii, Raluca Turcan a semnat documentul de acreditare pentru asociația Sf. Gabriel cel Viteaz. Este vorba despre organizația care a fost înființată de Ștefan Godei pentru a gestiona centrele pentru bătrâni și persoane cu dizabilități din Voluntari. În data de 3 martie 2021, Turcan a semnat acreditările necesare, în calitate de ministru al muncii, în guvernul condus de Florin Cîțu (PNL). Asociația acreditată a înființat și administrat căminele groazei din Voluntari și Afumați, de unde au fost prezentate cazurile de bărâni agresați înfometați și umiliți.
Potrivit unor surse politice, Raluca Turcan a semnat avizul de acreditare, document eliberat după verificarea condițiilor de înființare a asociației. Procedurile de autorizare a unui astfel de centru pentru bătrâni se derulează în mai multe etape. În primul rând, se obține o licență de funcționare provizorie de la Ministerul Muncii, în baza unei documentații. Ulterior, în a doua etapă, AJPIS verifică pe teren ca centrul respectiv să îndeplinească toate criteriile și condițiile prevăzute de lege. Abia după ce este urmată procedura, se emite autorizația de funcționare definitivă.
În concluzie, conform surselor citate, ministrul semnează acreditarea furnizorului pe baza documentelor verificate de funcționarii din AJPIS si în baza unui referat de acreditare redactat de Asistența Socială a Ministerului Muncii. Semnarea acreditării este doar o formalitate administrativă, iar Raluca Turcan nu a făcut decât să îndeplinească o obligație legală.
De exemplu, în fiecare an sunt acreditate câteva sute de furnizori de servicii sociale publice și private la nivel național. În total sunt acreditați în jur de 5.500 de astfel de furnizori. Pentru a obține avizele acreditările necesare funcționării aceștia au grijă ca documentația cu care se prezintă să fie ireproșabilă. Situația se schimbă pe parcurs, când activitatea lor este deturnată spre activități inumane și ilegale.
Cazul căminelor groazei de la Voluntari
În octombrie 2021, aproape 30 de beneficiari aflaţi în grija Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Sector 3 au fost transferați spre îngrijire permanentă în centrul înființat de Ștefan Godei, în Voluntari. Căminul era administrat de Asociaţia Sfântul Gabriel cel Viteaz.
În acest caz, primele plângeri ar fi venit, potrivit surselor citate mai sus, după schimbarea guvernului, când Marius Budăi a preluat mandatul de ministru. Astfel, primele nereguli au fost semnalate chiar în ziua în care Marius Budăi a depus jurământul, pe 25 noiembrie 2021.
La doar câteva zile după darea în funcțiune a acestui centru, mai mulți vecini din zonă au sesizat autoritățile în legătură cu ceea ce se întâmpla acolo.
Primăria Voluntari, Ministerul Muncii (Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Ilfov, Autoritatea Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copiilor şi Adopţii, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi), Ministerul Sănătăţii (DSP Ilfov), Ministerul Afacerilor Interne (IPJ Ilfov, ISU), Ministerul Mediului (Garda de Mediu), precum şi alte instituţii ale statului au primit, de-a lungul vremii, până la izbucnirea scandalului, detalii despre relele tratamente la care erau supuşi beneficiarii aceste centre, conform Centrului de Investigaţii Media.
Scandalul căminelor groazei din Voluntari
Nimeni nu a luat nici o măsură până la începutul acestui an când au început să apară reportaje de presă cu privire la ororile din căminele din Ilfov. DIICOT a demarat o anchetă, în luna februarie, iar la începutul lui iulie, au avut loc 31 de percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa, Olt şi Argeş în acest dosar.
Procurorii DIICOT au reținut, în prima fază, 24 de persoane, din care două au fost plasate sub control judiciar. Alți patru inculpați, între care și Ștefan Godei, au fost arestați pentru 30 de zile.
Dincolo de aspectele juridice, scandalul izbucnit în Voluntari, a indicat și o serie de responsabilități politice. Premierul Marcel Ciolacu a cerut controale și analize de la cei implicați, însă lucrurile nu s-au calmat. Numele miniștrilor Gabriela Firea și Marius Budăi (PSD) a fost vehiculat în acest caz care a oripilat o țară întreagă.
Sub presiunea opiniei publice, premierul a fost obligat să-i ceară demisia lui Marius Budăi, de la Ministerul Muncii. De asemenea, situația este destul de gravă și în cazul Gabrielei Firea. Informațiile din spațiul public au arătat că Ștefan Godei ar fi fost angajat pe cabinetul său parlamentar.