Povestea celor mai cunoscute cristale din lume, șlefuite de fiul unui modest meșteșugar

Povestea celor mai cunoscute cristale din lume, șlefuite de fiul unui modest meșteșugar Cristale. Sursa foto: Dieter Staab/ Pixabay

Daniel Swarovski, fiul unui modest meșteșugar, s-a născut pe 24 octombrie 1862 în Georgenthal, Boemia, unul dintre cele mai importante centre de producție pentru cristaluri și sticlă și acolo și-a dezvoltat pasiunea și fascinația pentru cristale, mai ales că tatăl sau avea un mic atelier și un magazin, unde realiza mici obiecte din cristal.

Deoarece petrecea foarte mult timp alături de tatăl sau, dar și alături de alți meșteri locali, Daniel a învățat până la vârstă de 21 de ani, tot ce se putea despre producția și secretele cristalurilor.

În anul 1883, Daniel Swarovski a făcut o vizită la Expoziția internațională de electrice de la Viena, unde se puteau admira mașini inventate de Edison și contemporanii săi. După această vizită a devenit obsedat de ideea realizării unei mașini care să îi permită o totală libertate în prelucrarea cristalului. Astfel, după 9 ani de muncă asiduă, Daniel a realizat prima să invenție, o mașină de tăiat și fațetat cristale cu o precizie uimitoare.

Invenția Swarovski

Brevetată în 1892, această invenție avea să schimbe pentru totdeauna industria cristalurilor: pentru prima dată, procedeul laborios și costisitor de tăiere manuală a cristalelor era înlocuit de acțiunea precisă și simplă a unei mașini. Acesta a fost momentul începând cu care afacerea tânărului Daniel avea să prindă proporții din ce în ce mai mari.

Ne puteți urmări și pe Google News

În 1895, Swarovski se mută din Bohemia în Wattens, o mică localitate în Alpii tirolezi, în apropierea orașului Innsbruck. Aici, împreună cu Franz Weis, cumnatul sau, și Armond Kosmann, unul dintre cei mai apropiați prieteni, deschide o fabrică de tăiat cristale. Construcția a demarat imediat, dar abia în 1907, după numeroase eforturi financiare și nu numai, totul era gata, iar Wattens se putea mândri și cu o mică hidrocentrala, care să ofere energia pentru fabrică Swarovski.

Daniel Swarovski a murit pe 23 ianuarie 1956, la 94 de ani, lăsând în urmă o prestigioasă și solidă companie. În același an, ca un ultim omagiu adus fondatorului, se lansa linia de cristale și straturi fine de metal, pentru a le accentua strălucirea, o idee care a prins rapid, pentru că în 1957, Compania Swarovski să deschidă și primul departament de tăiere a pietrelor.

De atunci și până în prezent, brandul Swarovski s-a bazat mereu pe inovație, originalitate și calitate, pentru că a așa a fost gândit, încă de la început. Tocmai din acest motiv, întâlnim în ziua de astăzi de la bijuterii, candelabre, rochii, poșete, ochelari, accesorii, bibelouri, toate semnate Swarovski. Prețurile variază în funcție de model și mărime, însă nu sunt exagerat de scumpe : poți cumpără o pereche de cercei cu 50 euro sau un inel cu 200, dar și un colier cu 1000 de euro, potrivit Business Magazine.

Revista presei
Parisul la răscruce