Cât ar mai fi trăit Ceaușescu, dacă nu ar fi fost împușcat. Medicii lui știau

Cât ar mai fi trăit Ceaușescu, dacă nu ar fi fost împușcat. Medicii lui știau Nicolae Ceaușescu. Sursa foto: Arhiva EVZ

În cartea „El și Ea. Poveștile soților Ceaușescu și ale politicienilor comuniști”, lansată de editura Evenimentul Zilei și Capital, fostul ofițer de Securitate, Adrian Eugen Cristea, dezvăluie informații inedite despre viața lui Nicolae Ceaușescu și a familiei acestuia.

În timpul regimului comunist, Adrian Eugen Cristea a absolvit Școala de Ofițeri de Marină Militară și Academia Navală, specializarea Navigație. A servit pe diverse nave militare și a comandat o navă pentru Apărarea Apelor Teritoriale. A fost Comandant al unui Divizion de Nave Maritime și Fluviale. După 15 ani în marină, a fost mutat la Departamentul Securității Statului.

În cadrul Direcției de Securitate și Gardă Prezidențială, Cristea a avut funcții de șef de serviciu și director adjunct. A coordonat activități de protecție a președintelui României, atât în țară, cât și în străinătate. A oferit protecție președintelui și familiei sale. A cunoscut detalii din viața personală a familiei Ceaușescu și a publicat observațiile sale în mai multe cărți.

Nicolae Ceaușescu avea cancer

„Starea de sănătate gravă a lui Nicolae Ceaușescu era cunoscută de câțiva medici care îi prescriseseră și tratamentul. Aceștia prevedeau că durata de viață a pacientului lor nu era mai mare de un an. În afară de diabet, mai avea și un cancer. Atunci, pentru ce l-au împușcat?

Ne puteți urmări și pe Google News

De ce oamenii politici, cei din presă și cercetătorii istorici, după 1989, nu clarifică în baza unor cercetări documentate care au fost motivele invocate pentru o împușcare imediată? S-a format convingerea că puținii politicieni aflați în conducerea evenimentelor care au decis ca el să moară au fost niște executanți. Oricum, interesul celor cu care Nicolae Ceaușescu a discutat între patru ochi a fost mare.”, a scris Cristea în cartea sa.

Nicolae Ceauşescu a murit la 71 de ani, pe 25 decembrie 1989, fiind împuşcat la Târgovişte. În ultimii ani de viaţă, liderul României comuniste a avut cancer la prostată. Această informaţie apare în documente desecretizate ale CIA și a fost confirmată de fostul colonel de Securitate.

Un raport din 22 iulie 1985, trimis directorului CIA de agentul George Kolt, menţionează boala lui Ceauşescu. Documentul descrie implicaţiile asupra Republicii Socialiste România. Kolt afirma că Ceauşescu ar putea necesita o intervenţie chirurgicală.

Lupta pentru putere

Perioada era riscantă din cauza problemelor economice ale României. O eventuală operaţie ar fi provocat o convalescenţă îndelungată, ducând la lupte pentru putere. Elena Ceauşescu şi fiul lor, Nicu, s-ar fi confruntat cu alţi lideri comunişti.

În raport, Kolt observa că nu exista un succesor desemnat. El credea că restul liderilor comunişti ar fi încercat să-i înlăture pe Elena şi Nicu.

Despre cancerul lui Nicolae Ceauşescu nu se ştia nimic în România. În 25 august 1985, Washington Post a publicat un articol despre sănătatea liderului comunist, bazat pe documente CIA. Articolul susţinea că Ceauşescu era pe moarte din cauza cancerului şi nu ar fi supravieţuit până în primăvara lui 1986.

Fotografiile din ziarele româneşti îl arătau slăbit şi obosit. În lipsa sa de la întâlniri importante, Elena Ceauşescu prelua conducerea guvernului, conform articolului din Washington Post.

Cartea „EL și EA. Poveștile soților Ceaușescu și ale politicienilor comuniști” aduce în prim-plan detalii inedite despre ultimii zece ani din viața soților Ceaușescu și a familiei lor. Informațiile din carte sunt culese din surse variate, atât informative, cât și tehnice. Autorul, folosindu-se de observațiile sale directe și de cele ale altor ofițeri, îmbogățește relatarea cu propriile concluzii obținute în timpul activităților de protecție a personalităților importante din România și din străinătate. Cartea poate fi achiziționată de pe site-ul edituaradecarte.ro.