Ratele românilor o iau razna. Vine o criză cum n-a mai fost
- Antonia Hendrik
- 25 februarie 2025, 11:47

Ratele românilor au crescut îngrijorător. O mare parte dintre cei care au împrumuturi sunt nevoiți să dea aproape 50% din venitul lor lunar pentru a-și achita creditele bancare pentru locuințe.
Ratele românilor au crescut. Jumătate din salariu se duce pe credite
Românii cu credite ipotecare alocă, în medie, peste 40% din venitul lor lunar, spun analiștii economici. Având în vedere creșterea constantă a dobânzilor și a prețurilor pe piața imobiliară, în prezent, pentru a achiziționa un apartament normal în valoare de 90.000 de euro în București, este necesar să dispui de cel puțin un salariu mediu pe economie.
Rata medie a unui credit ipotecar pe o perioadă de 25 de ani pentru achiziția unui apartament cu două camere în București constituie 43% din salariul mediu național.
Această estimare se bazează pe un preț mediu de 90.000 de euro și o dobândă medie de 5,79%, rezultând o rată lunară de 481 de euro. Salariul mediu în România a atins valoarea de 1.100 de euro, explică economiștii.
Cât a ajuns rata la un apartament modest
În comparație, același apartament avea un preț cu 15.000 de euro mai mic în 2022, iar rata lunară era de 331 de euro. Românii au recurs la refinanțări pentru a reduce dobânzile, spun analiștii.
Anul trecut, cererea pentru creditele ipotecare a crescut semnificativ, însă nu din cauza achiziționării unui număr mai mare de locuințe, ci pentru că românii au optat pentru refinanțări și restructurări în scopul diminuării dobânzilor.
În 2024, la nivel național, s-au acordat credite ipotecare în valoare totală de 9,2 miliarde de euro, conform datelor furnizate de Banca Națională a României, ceea ce reprezintă o creștere de 42% față de anul 2023. Această sumă include, de asemenea, refinanțările, conversiile, transferurile și restructurările.
Ratele românilor de nestăvilit. Ce recomandă finanțiștii
În 2024, vânzările de case și apartamente la nivel național au înregistrat o creștere de doar 6,6% față de 2023. Asta înseamnă o înpovărare și mai mare a celor care au luat credit. De asemenea, trebuie subliniat că salariile nu au crescut la începutul anului 2025 și nici nu vor crește din ce a lăsat să se înțeleagă guvernanții.
În acest contexct, experții sugerează refinanțări cu dobândă fixă, obținerea unor venituri suplimentare printr-un al doilea loc de muncă sau renegocierea ratelor cu instituțiile financiare pentru cei care se confruntă cu dificultăți în achitarea acestora, potrivit antena3.ro.