Poveștile Olimpiadei. Maratonistul desculț care a uimit lumea sportului
- Militaru Adrian
- 11 august 2024, 10:37
Abebe Bikila a demonstrat că determinarea, rezistența și spiritul de luptă pot depăși orice obstacol, inspirând sportivi din întreaga lume. Realizările sale în maraton au făcut istorie, iar moștenirea sa continuă să motiveze și să inspire.
Abebe Bikila este considerat un erou național în Etiopia și o figură legendară în atletismul mondial. Astfel, a devenit primul atlet din lume care a câștigat aurul olimpic în maraton de două ori consecutiv. Realizările sale nu doar că au pus Etiopia pe harta sportului internațional, dar au și inspirat generații întregi de atleți.
Maratonistul desculț care a uimit lumea
Abebe Bikila a fost un maratonist etiopian care a câștigat o medalie de aur și a stabilit un record mondial alergând desculț la Jocurile Olimpice de la Roma din 1960. Acesta și-a depășit propriul record la Jocurile Olimpice din 1964 de la Tokyo. Bikila a fost primul atlet care a câștigat două maratoane olimpice și a fost primul atlet care a câștigat o medalie de aur olimpic pentru Etiopia.
Fiu al unui cioban, Bikila s-a născut în satul rural Jato și s-a mutat la Addis Abeba în adolescență. Membru al gărzilor de corp imperiale ale împăratului Haile Selassie, acesta a ajuns până la gradul de căpitan în garda palatului. A început să alerge la vârsta de 24 de ani.
Bikila era puțin cunoscut în afara Etiopiei când s-a înscris la Jocurile Olimpice din 1960. Cu toate acestea, Bikila a alergat maratonul, desculț, pe pavelele Căii Appia. Aflat la egalitate în cea mai mare parte a cursei, acesta a trecut în frunte în ultimul kilometru și a trecut linia de sosire la Arcul lui Constantin în 2 ore 15 minute. Patru ani mai târziu, el a suferit o apendictomie cu 40 de zile înainte de Jocurile Olimpice de la Tokyo. Cu toate acestea, el a câștigat o a doua medalie de aur, alergând, de data aceasta purtând pantofi. Alergătorul a reușit să își depășească propriul record, înregistrând un timp de 2 ore și 12 minute.
Bikila a alergat 16 kilometri cu un picior rupt
S-a înscris la Jocurile Olimpice din 1968 din Mexico City, dar a fost nevoit să abandoneze maratonul cu un picior rupt după 16 km. Un accident de mașină din 1969 l-a lăsat pe Bikila paralizat de la gât în jos. Cu toate acestea, a reușit în cele din urmă să își poată folosi mâinilor. Astfel a participat la alte sporturi, inclusiv tenis de masă și tir cu arcul. În 1970, Bikila a participat la proba de tir cu arcul de la Jocurile Stoke Mandeville din Londra, un precursor al Jocurilor Paralimpice. Acolo a câștigat o probă de tras pentru sportivii cu handicap din Norvegia. În onoarea sa, Premiul Bikila a fost instituit în 2013 pentru a recunoaște realizările studenților, profesioniștilor și voluntarilor etiopieni din întreaga lume.
Soldat în garda împăratului etiopian Haile Selassie, Abebe Bikila alergase doar două maratoane oficiale înainte de Jocurile Olimpice de la Roma din 1960. A intrat în cursă ca un necunoscut, dar la sfârșitul celor 26 de mile și 385 de metri, a câștigat faima mondială, precum și o medalie de aur.
Bikila a stabilit un record mondial în această probă cu un timp de 2 ore și 15 minute. Astfel a devenit primul african de culoare care a câștigat o medalie de aur la maraton. Jurnaliștii sportivi cu fler pentru dramatism au sugerat rapid că echipa etiopiană era prea săracă pentru a le furniza alergătorilor săi pantofi de alergare. În realitate, Bikila a ales să concureze desculț, temându-se că o pereche nouă de pantofi i-ar fi provocat bășici.
Cursa spre aurul olimpic
Bikila a alergat într-un stil puternic și constant, ținând pasul cu favoritul Rhadi Ben Abdesselem din Maroc. Cei doi se aflau la mai puțin de un kilometru de sosire când Bikila s-a distanțat. Poate în mod corespunzător, el a ales să își facă mișcarea în locul obeliscului din Aksum, pe care soldații lui Mussolini îl jefuiseră din țara natală a lui Bikila cu doar câteva decenii înainte. Marocanul nu a putut face față noului ritm, iar Bikila a câștigat cu ușurință.
Victoria sa a marcat începutul dominației africane în competițiile de distanță. Etiopianul a repetat performanța medaliată cu aur la Jocurile din 1964 de la Tokyo, devenind primul alergător din istoria Jocurilor Olimpice care a câștigat maratoane succesive.
La Jocurile Olimpice din 1968 de la Mexico City, a încercat să alerge un al treilea maraton olimpic, de data aceasta cu un os rupt la picior, dar durerea l-a forțat să abandoneze. În mod tragic, aceasta avea să fie ultima șansă a lui Bikila. În 1969, a suferit o fractură de gât într-un accident de mașină, care l-a lăsat paraplegic.
Cel mai bun timp din lume la acest maraton
Deși nimeni nu mai câștigase maratonul de două ori. Bikila s-a întors la Jocurile Olimpice din 1964, chiar dacă suferise o apendictomie cu 40 de zile înainte de cursă. De data aceasta, el a alergat cu pantofi și șosete. Bikila a preluat un avans clar la jumătatea cursei. Astfel, s-a distanțat constant pentru a câștiga cu mai mult de patru minute. Timpul său, 2 ore 12 minute 11,2 secunde, a reprezentat cel mai bun timp din lume la acest maraton.
În concluzie, rutinele și provocările care l-au format pe Bikila au dus la aceste performanțe remarcabile. În urma tragicului accident, sportivul a dat dovadă de o determinarea neclintită, o ambiție pe care doar un campion o poate avea.