„Republica Moldova, atrasă în război”, tema putiniștilor sub acoperire

„Republica Moldova, atrasă în război”, tema putiniștilor sub acoperire Armata Republica Moldova / sursa foto: Ministerul Apărării

Propaganda putinistă de la Chișinău încearcă să acrediteze ideea că Occidentul, România „imperialistă”, Maia Sandu și PAS vor să implice Republica Moldova într-un război contra Rusiei. Niciun argument nu este prea îndrăzneț pentru propagandă, de la exercițiile militare comune cu NATO, România sau SUA la deplasările firești de tehnică militară de la o cazarmă la alta.

„Republica Moldova, atrasă în război”, tema putiniștilor

Președintele WatchDog Moldova, Valeriu Pașa, spune că surprinzător este faptul că o astfel de temă este preluată și de candidați la prezidențiale care se declară proeuropeni, precum foștii premieri Vlad Filat și Ion Chicu sau primarul Chișinăului, Ion Ceban.

„Să vedem cât de bine reușesc să convingă cetățenii. Sunt aceste declarații conform cărora conducerea moldovenească și „Occidentul colectiv” trage Moldova într-un război împotriva Rusiei.

Vreau să-l prind pe cel puțin pe unul dintre cei care promovează această narațiune și să întreb: „Explică în mod specific ce vrei să spui?” Iată-o pe doamna Furtuna, care nu-și vine în fire, a mers la Tiraspol, a prins bietul porumbel și a declarat că Moldova va ataca Transnistria”, a declarat Pașa pentru Notka.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rusia n-ar avea nimic de câștigat dintr-un război în Moldova, acum

„Bine, deci Moldova ar trebui să deschidă un al doilea front. Un al doilea front, spre ce? De exemplu, pentru a deranja cumva Rusia? Rusiei nu-i pasă de Transnistria. La Moscova [dimpotrivă], ei vor fi fericiți dacă un conflict va izbucni brusc în regiunea transnistreană și promovează activ această narațiune că acest lucru este posibil și așa mai departe.

Ce vor pierde din asta? Nu dau doi bani pe transnistreni, la fel si pe toti locuitorii Moldovei. Nici ei nu le pasă de ai lor, îi trimit la măcel cu sute de mii, și crezi că cineva de acolo îi va părea rău de moldoveni?”, a continuat președintele WatchDog.

Ion Ceban

Ion Ceban, primarul Chișinăului. Sursa foto: Facebook/Ion Ceban

„Acelaşi Ion Ceban. El a declarat până acum că nu participă la alegerile prezidențiale și susține că sprijină aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Dar uitați-vă cum discută el problemele de securitate și apărare. A ieșit cu falsuri despre construirea unei baze militare lângă Chișinău.

Adică este doar o bază militară obișnuită, unde Ministerul Apărării încearcă să transfere pentru prima dată în 30 de ani cadre militare din aceste unități militare de la Chișinău, care au 60-70 de ani, sunt în stare groaznică, pentru ca armata moldovenească să aibă pur și simplu condiții normale de viață. A pus în scenă o întreagă mini-serie de declarații acolo, că acolo ar fi fost luate terenuri și așa mai departe. Falsuri absolute”, a continuat Valeriu Pașa.

Acuzațiile de dictatură

El a vorbit și despre acuzațiile de „dictatură” a adresa actualei președinte, Maia Sandu. „Retorica că în Moldova există o dictatură, dar în același timp oricine nu e prea leneș urcă la alegerile prezidențiale, are dreptul să participe la ele, nu oprește pe nimeni. Inclusiv printre ei, dacă o numărați așa, vor fi cel puțin jumătate dintre cei care au dosare penale.

Mai mult, în unele dintre ele aceste dosare penale sunt deja se cercetează de ani de zile. Dacă ar exista o dictatură în țară, atunci deciziile s-ar lua pur și simplu, așa cum a fost sub Plahotniuc. Așa cum Filat a fost întemnițat atunci - a fost închis nu pentru ceea ce a făcut, ci pur și simplu s-au dat instrucțiuni. A fost o dictatură - sau cel puțin un regim autoritar care controla sistemul judiciar. Și aici tovarășii aceștia au muncit toată viața pentru stat, în diverse funcții de guvernare, toți au mașini scumpe, copiii lor învață în străinătate, case scumpe”, a mai spus Pașa.

„Dar, în același timp, continuă să susțină că este o dictatură. Ia-o pe Irina Vlah - de când îmi amintesc existența acestei persoane, ea a ocupat funcții guvernamentale. Era deputată, bașcană. Nu a fost implicată în afaceri, nu a fost implicată în nicio consultanță internațională. Uită-te la declarațiile ei de venituri – mai mult decât modeste.

Dar această persoană își permite o campanie de publicitate costisitoare în toată țara. Nici măcar nu voi menționa stilul ei de viață. Acesta este un exemplu. Și acești oameni tot repetă că există o dictatură în țară, în timp ce toți au voie să participe la alegeri. Mai mult, pentru a confirma cumva afirmațiile lor, creează chiar un fel de falsă manifestare a unei dictaturi și se dau drept «victimele regimului»”, a încheiat expertul

Revista presei