Achizițiile publice pot porni revoluția care va schimba total economia
- Catalin Dumitrescu
- 19 iulie 2024, 23:49
„Atunci când sunt utilizate în mod strategic, achizițiile publice pot face economia noastră mai productivă, instituțiile publice mai de încredere, iar sectorul nostru public mai eficient", afirmă Jean-Yves Muylle, șeful unității "Politica achizițiilor publice" din cadrul Comisiei Europene.
Un instrument strategic
În contextul actual al unor probleme presante precum schimbările climatice, transformarea digitală, autonomia strategică și perturbările din lanțurile de aprovizionare, rolul achizițiilor publice este din ce în ce mai vital. Pentru a asigura dezvoltarea acestuia, Comisia Europeană (CE) susține că depune eforturi pentru a consolida colaborarea între cumpărătorii publici și între aceștia și CE.
Scopul este de a transforma achizițiile publice dintr-un instrument strict procedural și legal într-un instrument strategic capabil să producă schimbări în societatea europeană. "Această schimbare de abordare necesită o schimbare de orientare a politicilor, de la "cum să se achiziționeze" la "ce să se achiziționeze", cu scopul mai larg de a spori productivitatea în economie, eficiența în sectorul public și fiabilitatea instituțiilor", subliniază Muylle.
Achizițiile publice pot fi un catalizator pentru inovare, acesta fiind unul dintre principalele motive care stau la baza proiectului "Big Buyers Working Together" - pentru a crea impact pe piață, a valorifica puterea de cumpărare și a împărtăși informații colective.
A modela viitorul
"Achizițiile sunt un instrument puternic care poate stimula durabilitatea, inovarea și eficiența în cadrul serviciilor publice și al infrastructurii", explică Danko Aleksic, coordonator de proiect al proiectului Big Buyers Working Together.
Reunirea tuturor actorilor și cumpărătorilor publici este esențială pentru maximizarea impactului achizițiilor publice. Atunci când părțile interesate colaborează, acestea își pot pune în comun expertiza, resursele și puterea de cumpărare pentru a crea o influență mai mare pe piață. Această colaborare nu numai că ajută la stabilirea unor standarde mai ridicate și la promovarea inovării, dar asigură, de asemenea, că procesele de achiziții publice sunt mai transparente, mai eficiente și mai aliniate la obiective societale mai largi.
Puterea crește
Efortul colectiv poate aborda provocări comune și dezvolta soluții care ar putea fi prea complexe pentru a fi abordate de entități individuale. "În cadrul inițiativei Big Buyers, construim petru a influența în mod semnificativ tendințele pieței. A încuraja adoptarea de noi tehnologii și a promova practicile ecologice", spune Aleksic.
Inițiativa este compusă din zece comunități de practică (CoP), fiecare axată pe diferite sectoare și domenii ale achizițiilor publice pentru a stimula inovarea și durabilitatea.
Aceste includ: Construcția circulară, care promovează reutilizarea materialelor și practicile de construcție durabile; Șantierele cu emisii zero, care reduc emisiile în construcții; CoP Digital, care integrează soluții digitale durabile; Noul Bauhaus european, care creează spații urbane frumoase și durabile; CoP Mobilitate, care pune accentul pe transportul durabil; și Eficiența în domeniul asistenței medicale, care îmbunătățește achizițiile în domeniul asistenței medicale.
Există, de asemenea: Achizițiile sociale, care dezvoltă practici de achiziții responsabile din punct de vedere social. Sustenabilitatea în domeniul asistenței medicale. Care se concentrează pe achizițiile durabile în domeniul asistenței medicale. Vehiculele electrice de mare tonaj, care lucrează la electrificarea vehiculelor de mare tonaj. Și CoP Solar PV durabil, care promovează soluții transparente și durabile în domeniul energiei solare.
Reutilizare și recicare
Cele zece comunități de practică au identificat nevoile achiziițiilor publice în care își vor desfășura activitatea în următorii ani. Printre acestea se numără adoptarea de practici ecologice, reutilizarea și reciclarea materialelor. Și elaborarea de criterii și standarde solide pentru a ghida procesele de achiziții publice.
"Vedem o cerere clară pentru reciclarea și reutilizarea eficientă a materialelor de construcție. Sau promovarea mașinilor cu emisii zero. Dar și definirea criteriilor de durabilitate pentru achizițiile TIC. Sau necesitatea de a aborda cerințele de infrastructură pentru mobilitatea electrică și cu hidrogen", explică Aleksic.
În ciuda diversității sectoarelor, aceste CoP împărtășesc provocări și obiective comune în domeniul achizițiilor publice. Toate sectoarele urmăresc să integreze durabilitatea, inovarea și eficiența în procesele lor de achiziții publice. Acestea se confruntă cu cerințe similare de elaborare a unor criterii și standarde clare. De înțelegere a capacităților pieței și de implementare a practicilor ecologice. Acest obiectiv comun le permite să învețe din experiența fiecăruia. Și să dezvolte cele mai bune practici care pot fi aplicate în diferite domenii.
"Pentru a răspunde acestor nevoi, ne angajăm pe piață pentru a înțelege stadiul actual al tehnologiilor și inovațiilor", adaugă coordonatorul. "Dezvoltăm și testăm documentația privind achizițiile publice prin proiecte-pilot reale. Și creăm cadre de reglementare pentru a sprijini ambițiile noastre de sustenabilitate. În plus, ne concentrăm pe consolidarea capacităților și pe elaborarea de bune practici și orientări pentru achizitorii publici."